БСП – София: Зам.-кметът Керезов да подаде оставка заради проваленото класиране за детските градини

Сагата с приема на деца в общински детски заведения в София продължава с поредния гаф на Столична община – проваленото класиране, което за първи път се извършва чрез новата Информационната система за обслужване на детските заведения и подготвителните групи в училищата (ИСОДЗ и ПГУ). Въпросната система, която струва на софиянци няколко стотин хиляди лева, се срина още при стартирането си през март тази година, а няколко месеца по-късно се провали и самото класиране.

Това се казва в позиция на групата общински съветници на „БСП за България“ в СОС.

„По неясни причини, ден преди срока, в който трябваше да бъдат обявени резултатите от подреждането на малчуганите, кандидатстващи за яслени групи, детски градини и подготвителните групи в училищата, системата бе отново отворена, а срокът за класирането изместен с три дни – за 17 май. Това научиха родителите от имайл, в който не става ясно кой е взел решението да бъде нарушен графикът, обявен още в началото на годината и отново да бъде отворена системата в разрез с всички нормативни актове, които регламентират дейностите по кандидатстване и класиране“, се казва в позицията.

Според социалистите трябва да стане ясно чия е вината за извършеното на тези незаконосъобразни действия, които категорично компрометират равнопоставеността и гарантирането на обективност и безпристрастност при подреждането на децата по утвърдените критерии. Поради тази причина, още на 18 май, всеки неудовлетворен родител има пълното право да потърси правата си съдебен път.

„Столична община дължи обяснения защо тази скъпа и прескъпа система – ИСОДЗ и ПГУ е позволила да бъде завършен процеса по кандидатстване без да са попълнени всички полета с информация по зададените критерии. Това е поредния случай, в който общинската администрация противопоставя родителите едни срещу други“, считат общинските съветници от БСП.

Те съобщиха, че родители сигнализират и за друго нарушение – седмица след крайния срок за кандидатстване, след повторното отваряне на системата, се появяват нови деца.

По думите им не на последно място, след претенциозното титулуване на София като дигитална столица и създаването на отделен ресор, заместник-кметът по дигитализацията Генчо Керезов трябва да влезе във функциите си и да поеме отговорността на този грандиозен провал. В първо лице, единствено число – като подаде оставка.

„А госпожа Фадъкова, която счита тази система за свое и на екипа си постижение, да излезе пред родителите, да им се извини и да обясни кога най-сетне ще реши проблема с недостига на места в детските заведения, за да не се налага родителите да участват тези унизителни „Игри на глада“, категорични са от групата на БСП в Столичния общински съвет.

Frognews.bg