Бутат „подпорната стена“ на Алепу на мъжа на Ек. Захариева

Екоминистърът Асен Личев разпореди по най-бързия начин да бъде издадена заповед Алепу и Карадере да бъдат обявени за защитени зони, а недовършения хотел на плажа Алепу – съборен, обяви самият Личев в тв студиото на Здравей, България. Припомняме, че проектант на подпорния хотел е съпругът на бившия външен министър Екатерина Захариева.

Личев, че за Карадере, община Бяла, неотдавна е пуснат за обсъждане „концептуален проект“ за застрояване. Ситуацията на Алепу определи като „престъпно смешна“, заради това, че появилият се миналата година хотел там е представян като „подпорна стена“, а за такава трябва съвсем различно съоръжение. Който го е построил този хотел, той трябва и да го разруши, заяви министърът, опирайки се на законовите наредби на МРРБ и ДНСК. Именно от него трябва първо трябва да се търси и отговорност.

Екоминистърът “хвърли ръкавица” и към Басейнова дирекция и РИОСВ. Изказа подозрението си, че са извършили служебно престъпление при издаването на разрешително за „подпорна стена“.

Припомняме, че в края на април „Главболгарстрой“ се оттегли изцяло от проекта „Алепу Вилидж“. Като мотив посочиха „негативната кампания и отрицателен обществен отзвук“.

Преди дни Агенцията за държавна финансова инспекция започна проверка в МОСВ заради дефицит от 10 млн. лв. в бюджета. А при така наречения ПУДООС с бюджет от 74 милиона лева е установен дефицит от 24 милиона, обясни Личев. По темата коментира също, че е заварил изхарчен бюджет, който възнамерява да ревизира. “Заварих и една-две неизпълнени много важни задачи. Сред тях е и системата за управление на река Искър, която трябваше вече да действа на първи етап. И нея ще ревизирам”, обеща екоминистърът.
Междувременно, по повод казуса по бюджета с ПУДООС, от пресценътра на министерството на околната среда и водите коментираха следното:

“в ПУДООС няма възможност за разплащане на разходи по инвестиционни проекти, поради наложен таван от 70 млн.лв. на разходния лимит за тази година, който е приет със Закона за държавния бюджет. Има налични средства по банковата сметка на ПУДООС, но при изчерпване на лимита през третото тримесечие, ще бъде невъзможно да се правят разходи до края на годината в размер на оставащите за разплащане 20 млн.лв. Те могат да се разсрочат чак през 2022 г., а това може да се избегне само при актуализация на държавния бюджет със завишаване на разходния лимит на ПУДООС

https://19min.bg/