България граничи с Борисов

И по море, и по суша. Накъдето се обърнеш – навсякъде Борисов.
Всичко хубаво е от Борисов. Лошото – срещу Борисов.
Вече няма изходни визи, за да видиш Борисов. Откакто станахме член на Европейския съюз, членуваме и в Борисов.
Той изобщо не е в България. Заобикаля я. Прокуратурата Му я надскача. Администрацията я игнорира. Престъпността я тероризира. За да просперира.
Копнеш в градината със сонда да извадиш вода – изскача Борисов. Пръсне дъждец от небето – пак той го излива между нежните си дебели пръсти. Убавец! Той е и художник, футболист, китарист, доктор на науките, европеец, магнол, духовит, шегоубиец и пожарникар от времето на Винету. Де що има пожар, от него е угасен. Ако да беше живороден тогава, и до днес динозаврите да се въргалят из планетата и да произвеждат газ и петрол, а не без време да мрат от някакъв си метеорит. Всеки огън се гаси с вестници: това се учи в академиите на МВР.
Динозаврите не са го знаели. Защото не са изучавали науките в Магнаурската школа в Симеоново. И като резултат са измрели поради необразованост и липса на живот.
Отвсякъде – от север и от юг, от запад и от изток, отдолу и отгоре, отвориш ли прозорец, капак на тоалетна или капандура на покрив – виждаш Него! Малка е Европа, но и небосклонът – също. Не могат в едно да поберат това лице и този гръб, тлъстата осанка, хитроумното плоскочелие, дребнавото самоуважение, обладаващо планети и галактики в интимността на малката тясна Вселена.
Отредил Му е шефът на небето да има сега за сега само едно парче земя. Малко е – като една плесница длан. Но пък беше той и европредседател. Какво ли не прави човек за едно евро? И председател стана. Дойдоха европеидните тук, повеселиха се на шопския ни недоимък, пийнаха по тънката лайсна, извадиха по две стотатчки от джоба на всеки българин и си тръгнаха по живо, по здраво, защото Той ги уважи с традиционното Си гостоприемство. Макиавелистът, владетелят, дето с чужда пита помен прави.
Тук хората се борят за хляба си, жените не могат или не искат да родят, неравностойните мизеруват, пенсионерите гладуват, младите – бягат като от изчадие, но Той… Той е над това. Не е уведомен. Ако знаеше, нямаше да е така.
Той граничи с територията си, но не живее в нея. Ходи там само по голяма нужда. В парламента – също.
А казват, че не живеем в монархия.
Кой го казва всъщност? А да – това го прочетох на вътрешната част на вратата в обществената тоалетна. Или в Конституцията май.

Владимир ГЕОРГИЕВ

Свързано изображение

http://duma.bg

loading...