България е в очакване на важен отговор

До края на деня ще стане ясно

Страната ни е в очакване на важен отговор от „Газпром“, който трябва да бъде получен до край на деня.

От него ще стане ясно дали ще бъдат възобновени преговорите за доставка на природен газ за България.
Това стана ясно от думите на служебния министър на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев с представители на ръководството на компаниите Gastrade и Copelouzos Group.

На нея бяха обсъдени възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в Александруполис.
Служебното правителство очаква руската компания да посочи човек, с когото българската страна ще може да преговаря.

„Ние не искаме да променяме договора с „Газпром“, искаме да започнем преговори, с които да изпратим нашите желания за някои модификации, включително разсрочване на доставките така, че физически да можем да ги получим, някои гаранции, свързани с плащането, както евентуално да обсъдим и цената“, обясни служебният енергиен министър.

„Постигнахме споразумение да удвоим капацитета, който България има в терминала за втечнен природен газ (LNG), който се строи в Александруполис. Това е част от нашата стратегия за диверсификация и стабилно доставяне на газ от алтернативни източници. Както знаете, желанието ни е да увеличим възможностите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на „Шиниър“ и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно и дългосрочно сътрудничество“, коментира още Христов.
Източник: standartnews.com