България е гласувала против Кьовеши за европейски главен прокурор

България е гласувала против Лаура Кьовеши за избора на европейски главен прокурор, съобщи „Сега“, позовавайки се на свой източник.

По време на гласуването на заседанието в комисията на постоянните представители в сряда българският представител е бил твърдо против румънката, която като главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA) в страната си повдигна обвинения на хиляди държавни служители, включително народни представители и министри от различни политически партии.

По-рано през седмицата стана ясно, че от тримата кандидати най-много точки (50) е получил френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, докато поставената на първо място от експертното жури Кьовеши получи 29 – толкова, колкото и германският кандидат Андрес Ритер.

Румъния полага големи усилия в опита си да предотврати избора на Кьовеши за главен прокурор на ЕС. Властите направиха опит да осуетят явяването на кандидатката в Брюксел, като я призоваха на разпит в Букурещ по същото време, в което тя трябваше да представи кандидатурата си пред комисията по правни въпроси в Европейския парламент.

Предстои гласуване на избора в Комисията по свободи, правосъдие и вътрешни работи, където кандидатите могат да бъдат класирани по различен начин. Ако това се случи, ще започнат преговори в Европейския парламент между лидерите на политическите групи и посланиците на държавите членки.

.

frognews.bg

loading...