България почита паметта на Васил Левски

Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка при смяната на Юлианския с Грегорианския календар в България. Така че днес отбелязваме паметта на Апостола и на двете дати.

Присъдата на Васил Левски е изпълнена в околностите на тогавашна София, а мястото на обесването е било в района на площада, където днес се издига неговия паметник. Други две места на традиционно поклонение са музеите в Ловеч и Къкрина, съхранили паметта на народа ни за Дякона.

Той остава завинаги в българската история и памет като най-голямата фигура в националното ни освободителното движение. Неговият плам, вяра в народа и отказ от примирение са мерилото, което вдъхновява поколения българи.

Името на Васил Левски е било и ще бъде символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ. Мечтата му? Чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.

Неговите завети, които и днес са актуални, продължават да бъдат сред най-важните морални стожери на българите. Ето някои от тях:

„Дела трябват, а не думи.“

„Сто и петдесет лири ли ви са по-мили, или вечен живот.“

„Днешният век е век на свободата.“

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“

„Без революция сме загубени во веки веков.“

„Близо е времето вече – българинът не ще бъде роб, а свободен.“

„Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.“

„Бързата работа ялова излиза.“

„Дързост и постоянство!“

В цялата страна днес ще има събития, свързани с паметта на Васил Левски.

В Ловеч ще има гражданско поклонение пред паметника на Апостола. Отбелязването на годишнината ще започне с панихида в храма „Успение Богородично“ от 17.30 часа. След това, от 18.00 часа, е гражданското поклонение, организирано от Общината, с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в Ловеч.

Проявите в Петрич по повод 146-годишнината от гибелта на Васил Левски ще започнат днес от 10.00 часа с откриването на изложба на тема „Левски в българската литература“ в Народно читалище „Братя Миладинови“, съобщиха от общинския пресцентър. Час по-късно в Историческия музей ще бъде представена експозицията „Апостолът на свободата“. В 13.00 часа е церемонията по награждаване на участниците в областния конкурс „Левски – пример за величие“, организиран от Обединен детски комплекс-Петрич. В 18.00 часа от градския площад започва факелното шествие в памет на Апостола. Пред паметника на Народните будители ще се състои литературно-музикален спектакъл „Дела трябват, а не думи“ и ще бъдат положени цветя и венци по повод годишнината от гибелта на Васил Левски.

Пред паметника на Апостола Силистра слово ще произнесат кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов и Иван Занов – председател на клуб „Млади възрожденци“ при спортното училище „Дръстър“ в Силистра и член на Общинския комитет „Васил Левски“. Вечерта силистренският драматично-куклен театър ще има безплатно представление на поставения от Стефан Стайчев спектакъл за Левски „От бесилото към безсмъртието – за Левски и Свободата“.

Цяла България помни и ще почете паметта на Апостола.

dnes.dir.bg