България се намира в празно политически пространство, в което повече няма никакъв шанс за растеж на каквото и да било от досегашното

България се намира в подножието на мащабна политическа криза, включително поради изчерпване на 30 годишния модел. Украйна и тяхното оръжие е само поводът. Когато се задвижат такива глобални световни промени, всичко е свързано с тях. Неработещото ще трябва да слезе от сцената.

Правителство е пред разпадане.
Колко скоро ще има пак избори, е реторичен въпрос. Няма никакво значение.

Важното е друго.
Какво става с това, което крепи правителството. Има партии, които няма да могат да прескочат бариерата, освен ако не ги нагласят с машините. Към тях спадат и управляващата коалицията новоизлюоена партия. ДБ колкото и да се задържат още във властта, те отмират. Те нямат нови хора, нямат никакво развитие. Този американизъм ще отмре до две години. От Христо Иванов и помен няма да остане в политиката.

Но по-интересно е друго.
Американското посолство.
Там е властта в България и следователно там е важно какво става. Забелязвам, че там е същото капсулиране, зацикляне и задънване, каквото се наблюдава във всички американски процеси в света. Отново казвам, че е възможно Херо да си е направила държава в държавата САЩ и да си действа от името на някоя секта в Америка, която губи властта в собствената си страна. От което правя извода, че България се носи по течението и ако не се вземе в ръце чрез малко по-суверенно управление, я чакат още по-тежки години. И бързам да кажа, че Възраждане не е достатъчно политическо убежище, то е предверие.

Анализаторите обясняват, че САЩ фактически изоставят Европа и вместо както досега да я имат за партньор, са решили да я приключат. Ако това е така, то доказва напълно основната ми теория за 2021-2022 година, че Путин и Байдън действат в синхрон и водят кораба към нов модел. Ако това е така, може да се окаже нещо интересно за близкото бъдеще на България. Че чрез ястребите като Херо тя е водена извън европейското семейство. Щом като тук е толкова директна тяхната роля в управлението, следва да се направи извода, че България рязко може да се окаже в много изгодна позиция, която в момента не се вижда на хоризонта.

Във всеки случай съм сигурна в едно. България е основна разменна монета в руско-американските отношения на всички нива. Така както изглежда, че сме последната дупка на кавала и никой не ни счита за живи, така както изглежда, че сме изоставени на херовия произвол, така може да се окаже, че това ще ни е изключително полезно и ще доведе до излизане от безнадеждното състояние, в което се намираме в ЕС и НАТО. Ако се окаже вярно, че САЩ приключват ЕС и решително се отказват от НАТО, това е извод, който се набива в очите. Американците много добре знаят, че не могат да разрушат връзката с Русия у нас. Дали ще минат на режим да я използват, ако вече не са минали, съвсем скоро ще се види.

Едно е сигурно.
България се намира в празно политически пространство, в което повече няма никакъв шанс за растеж на каквото и да било от досегашното. Кой и как бързо ще се ориентира в идващото, не зная. Зная, че празно пространство няма, че всички изгубени ниши ще се запълнят от нови сили.
Логиката ме води натам, че внезапно може да се окажем отпред вместо отзад. Но това зависи от много много процеси, които стават сега.

За да не всявам смут, отново ще обясня, че отношенията между САЩ и Русия имат поне десет етажа нива. На всички тях сега текат бурни процеси, сред които има и много добри.

Анастасия Гешева