Българките живеят най-кратко от всички жени в Европа

България е с втората най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз след Литва, бързо застаряващо население, недостиг на работна сила и ниски разходи за здравеопазване.

Това показва годишния анализ на здравето на българите в доклада Здравето накратко: Европа 2018, изготвен от Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публикуван на 22 ноември 2018 г., цитиран от №1 здравен сайт в България – Zdraven.bg.

Продължителността на живота в България е 74.7 години и е с почти 6 години по-ниска от средната за Европа, като при българките тя е най-ниската за ЕС. Страната ни е също с най-високата смъртност от мозъчно-съдови и онкологични заболявания.

България е една от държавите в ЕС с най-ниски разходи за здравеопазване – т.е. държавата отделя най-малко средства за здравето на българите. В същото време в България са много високи преки плащания от самите потребители.

Достъпът до здравни услуги също продължава да бъде проблематичен. Около 12 % от гражданите са без здравна осигуровка. Пациентите в България все още не са предпазени от неофициални плащания.

Страната ни има проблем и кадрите в здравеопазването. Специалистите мигрират към други държави в търсене на по-добро заплащане и кариера. Като положителен момента докладът на ЕК отчита напредък в укрепването на управлението и отчетността на българската система на здравеопазването.

здравеопазване

http://zdraven.bg

loading...