Българската кочина БНБ БЛОКИРА МИНИСТЪР И ПАЗИ ББР

*** Параграф 22 Новите надзорници на Банката за развитие платили от джоба си, за да ги лицензира БНБ. Тя им отказва, понеже трябвало да плати банката. Управителният съвет на банката обаче не ще да плати.***

*** Избягалият банкер на фалиралата Корпоративна банка Цветан Василев и руският санкциониран олигарх Малофеев отвориха шампанското: Конституционният съд отмени текстове в Закона за банковата несъстоятелност. ***
*** Народното събрание, БНБ, кабинета на Борисов и финансовият му министър, омбудсмана и дори Главния прокурор дори не мръднаха ръката си да напишат ред становище пред съдиите ***
.
Централната банка бави вече дни наред лиценцзиите на новите надзорници, след като в предишни случаи е била светкавична.
Според едната клюка тя ги бави, защото банковият надзор е в ръцете на ГЕРБ. Шефът на надзора е бившия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете, който пое управлението на скандалната Корпоративна банка с фалита й. Публичен факт е, че този фалит се управляваше в интерес на единия от двата скарали се в банката властово-олигархични клана, а именно Пеевски.
.
Допълнение към тази клюка е истинския факт, че щерката на доскорошния шеф на ДАНС работи в тази структура с 4000 лева заплата. За срам и позор на БНБ Александрина е назначена в банката като експерт през 2016 г., когато е само първа година студентка. Т.е. нямала е висше образование.
Преди това, както тя сама твърди, е била шафнерка в автобусна фирма за превози.
Вопиюща шуробаджанащина.
.
Според другата клюка – тази на изчегъртания от властта клан БНБ бави лицензиите за новите шефове, понеже таксата за лицензиране е е внесена от личните банкови сметки на новите надзорници, което е незаконно и нередно.
Ами внесена е от личния им джоб поради липса на др. възможност. Наредба 40 на БНБ изисква таксата да се внесе от съответната банкова институция, но запъналия се Управителен съвет, който отдавна е за затвора, отказва да плати.
БНБ отказва да приеме таксата и от собственика на банката – икономическото министерство, понеже ей, на, такъв текст в Наредбата няма. Въоблще параграф 22.
.
Ако някой не е разбрал – сервират ви от същото преди, но в друга чиния. Медийният съветник на гуверньора на БНБ – Ани Димитрова, преди това пиар на кабинета Орешарски, не дава отговори за „същото”.
.
Същевременно Конституционният съд отмени редица текстове в Закона за банковата несъстоятелност. Т.е. започва нова борба „кой-кого” между клана на избягалия Цветан Василев и клана на Пеевски.
Според мен афериста–банкер Цветан Василев, дирижирал фалиралата Корпоративна банка, трябва вече да е надигнал шампанското с покровителя му – поставеният под санкции руски олигарх-милиардер Малофеев. Последният субект сигурно празнува заедно с други субекти от онази столица – по-популярни като рицари на плаща и кинжала. Клана Пеевски вероятно също е надигнал чашите, но с нещо далеч по-концентирано. За да удави в тях яростта си и мъката от онази победа, сега заприличваща на поражение. Обаче за майсторите на плаща и кинжала от онази столица, стоящи зад него, загуба няма.
Защото и едните субекти – рицари, и другите субекти – майстори, макар да се назовават като различни секретни служби, все са от един Орден – Кремълския.
.
Пояснявам: конституционните съдии отмениха редица текстове в правилата за банковата несъстоятелност, въведени след фалита. Отмяната на част от тях облагодетелстват приближените фирми и компании до Цветан Василев
.
Искането е на Висшия адвокатски съвет.
Становищата на Върховния административен съд, Съюз на юристите в България, Национален съюз на синдиците, сдружение „Асоциация на синдиците в България“, проф. д-р Янаки Стоилов (вече министър) и доц. д-р Атанас Славов намират искането на Висшия адвокатски съвет за основателно, като споделят и допълват доводите му.
Обратната теза е застъпена в становището на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който приема искането за недопустимо, а по същество– за неоснователно и противоречащо на обществените интереси.
.
БНБ, омбудсманът, Министерския съвет (този на Борисов), предишният министър на финансите, Главния прокурор, въпреки че са били поканени за становища от Конституционния съд, не са ги представили!!!
Така де – те не знаят как да определят нито законност, нито обществения интерес! Защото никога не са работили нито законно, нито за обществения интерес, а са слугували на лични и други интереси.
.
Това, което става в България, е бетер кочина!

Григор Лилов