ВАЖНИТЕ, ВАШИТЕ НОВИНИ

С изумление гледам приятели и неприятели какви пунически войни водят в социалните мрежи за военните действия в Украйна. Все едно лично са поне генерали на едната от двете армии. Не, че има нещо лошо, но пък някой трябва да Ви каже и какво всъщност е важното.

Какъвто и да е развоят на военните действия и която и от страните да печели битки, косвени жертви сме българите. Като например земеделците, които са в шок от новите цени на торовете и не знаят как ще успеят да произведат продукция. Тази продукция, която ни храни! От много неща можем да се лишим, но от храна надали. Или поне не задълго. А се очертава проблемна година и вероятно още по-проблемна зима.

Липсват и са скъпи торовете. Те се произвеждат с газ. Селитрата също не достига. Русия и Украйна не изнасят вече слънчоглед, пшеница, рапица, кобалт, желязо, дървесина. Погледнете досега кои са били основните доставчици за Европа на тези стоки и сега започвайте да говорите умно за войната.

Проблемът е, че покрай лакейничеството на нашите управляващи към Вашингтон и Брюксел, в тази тежка криза не съумяваме да защитим българските, нашите си интереси. Покрай украинците забравихме да се грижим за българите /е, не че досега се грижехме/. Покрай войната забравихме българската икономика и производители. И строители. И животновъди. И хора….
Важното в тази война е да се измъкнем с най-малко поражения в икономиката и хората. Да запазим нашите интереси и да си ги отстояваме въпреки натиска отвън. Може. И Орбан, който спечели днес изборите в Унгария, ясно показа, че дори в границите на съюза могат да се отстояват националните интереси.

И задавам въпроса примерно на тези от ДБ, които искат да изпращаме оръжие в Украйна /като помощ, не да продаваме/, каква програма имат за компенсиране на българските земеделци и животновъди от тази война? Каква им е програмата за компенсации на строителите, които също изнемогват поради недостиг на основни строителни материали? Как ще помогнат на хората, които вече трудно си покриват сметките? Или ембъсито не им плаща за подобни програми? Защото е много лесно да продаваш България. Трудно е да защитаваш народа си.

Елена Гунчева