ВАЖНОТО В ЖИВОТА

Знаете ли, че най-много убийства, побоища и скандали стават по празниците. Обикновено януари се подават най-много молби за развод. Вчера видяхме наред с празничните трапези и сърмите, разбира се, омраза и дори протести срещу една елха. Внимателно гледах постовете на приятелите си, знаете ли, че намерих само пет снимки на семейства, седнали заедно и прегърнати и щастливи. Другите бяха предпочели да снимат масите или да се снимат сами…

Знаете ли колко хора са посрещнали сами Бъдни вечер? Такива, загубили близките си, които си спомнят минали празници, когато са били щастливи, хора, останали цял живот сами, които отиват при родителите или приятелите си с пълното съзнание за липсата на семейство, деца, лишени от родители, на които ще направят тържество в дома, но нямат мама и тати да ги прегърнат и да им поднесат подаръци, деца, забравени от бащите си, родители, забравени от децата си….на Бъдни вечер и Коледа е най-тежко, тогава осъзнаваш важните неща в живота. Че дори да е пълна трапезата ти, да си направил 11 или 13 ястия и постнатите сърми във Фейсбук да са получили 1000 лайка, ако няма кой да те прегърне и да ти пожелае весела Коледа, това няма значение. А хората, които нямат дом и какво да сложат на трапезата си, нямат и близки, са в още по-тежко положение, на тях им остава единствено вярата. Понякога единствено надеждата, че това няма да продължи дълго.

В моята работа най-тежкото е слушането. Хора, живели дълги години заедно, обичали се, имащи деца, изведнъж избухват в омраза и се развеждат по най-грозен начин. Родители, нехаещи или понякога дори мразещи едно от децата си, искат съвети как да ги лишат от наследство, или пък изоставени от децата си, питат какво да направят, как да ги накажат. Братя и сестри не се поглеждат и не си говорят заради наследство…

Осъзнайте си, че близките ви са единствени. Че те са най-важното. Че ако се отнасяте с любов, ще получите любов. Че е християнско да се прощават грешките /е, до определена граница/, че каквото и да се случи, не трябва да се посяга с насилие и обиди към хората, с които те свързва семейството и любовта. Изхвърлете омразата от сърцата си. Прощавайте. Вярвайте. Имайте надежда. Това е важното.

И днес вместо само трапезите, се снимайте прегърнати с близките си. Защото няма да си спомняте трапези, а чувството, че сте обичани.

Весела Коледа!

Елена Гунчева