Валентин Георгиев: Танковете ли идат?

Знаете ли какво означава „армията да се включи в опазването на обществения ред“, каквато мисъл изръси вчера министър Каракачанов? Да, същото – въвеждане на военно или полувоенно положение. Мнозина вероятно ще възприемат това искане като поредната налудничава фантасмагория на един отвеян човек, който преди време искаше да връща и наборната служба. Други ще си спомнят оная злощастна реплика на покойния Петър Младенов за танковете, която нажежи навремето обстановката пред Народното събрание и завърши с оставката му. 27 години по-късно да пробутваш същото с аргументи за зачестилите в Европа атентати обаче говори за абсолютно безсилие на днешната власт да се справи с всекидневните проблеми на държавата. Защото подмяната на един тип униформени служители с друг говори за некадърност, объркване и тежка аномалия в управлението. Нито законът, нито подготовката, въоръжението, ако щете и мисията на военнослужещите не позволяват участието на армията ни в дейности, за които си има отговорни фактори като жандармерия и полиция.
Апропо, а каква работа върши днес жандармерията при липсата на партизани? Защото досега, освен да озаптява по някой и друг протест, или да охранява агитки и рокери, не сме видели нещо забележително и оправдаващо нейната издръжка и съществуване. Да не говорим, че в сравнение с други държави на глава от населението нашето МВР е първенец по отпуснат от държавата ни бюджет. Пък ефектът – клонящ към нулата.
А може би Каракачанов съзира проблеми, които създават ВОЕННА заплаха за суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страната? Та логично идва и следващият въпрос – сегашното положение с „обществения ред“ такова ли е, че да оправдава намесата на армията? Защото всички други импровизации с нея си имат точни определения: преврат, диктатура, хунта, репресия… абе, направо изкарайте танковете

http://duma.bg

loading...