Валерия Велева: А кой ще разследва „независимия разследващ“ главния прокурор?

На извънредно заседание в събота, предавано за първи път на живо по телевизията, правителството на Бойко Борисов прие да създаде нова фигура в Наказателно-процесуалния кодекс – „независим прокурор“, който да разследва сигнали и данни за извършено престъпление от главния прокурор, без да му докладва на нито един етап от разследването.

ПОЯСНЕНИЕТО

Създава се и абсолютно нова длъжност в Закона за съдебната власт – това е прокурор, оглавяващ Инспектората на прокуратурата, който до момента се назначаваше от главния прокурор и беше пряко подчинен на зам.-главния прокурор. Сега вече този прокурор ще се избира с мнозинство 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, ще бъде „абсолютно независим“ и няма да се отчита нито на зам.-главния прокурор, нито на главния прокурор тогава, когато водят разследвания срещу зам.-главните прокурори или срещу главния прокурор.

Това беше обявено лично от премиера с мотива, че решението на Министерския съвет е в отговор на желанието му да се съобрази с препоръките на Съвета на Европа и на Венецианската комисия, които настояват за въвеждане на контрол върху действията на главния проокурор.

„Комитетът на министрите на Съвета на Европа призовава „властите да изготвят незабавно нови законодателни предложения, гарантиращи независимостта и ефективността на разследването спрямо главния прокурор или, в случай че се установят непреодолими конституционни пречки, да предложат необходимите изменения в Конституцията, се казва в разпространено вчера становище от СЕ, което явно е стреснало властта в България и тя приема мерки на пожар.

Оказва се, че това е едно от условията на Европейската комисия да отпадне мониторингът над България. „Koгaтo ce oбcъждaше мoнитopингoвия мexaнизъм зa Бългapия, изпpaтиx eднo пиcмo дo пpeдceдaтeля нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK), c ĸoeтo иcĸax yĸaзaния дa чyeм ĸaĸвo тpябвa дa нaпpaви Бългapия, зa дa oтпaднe мexaнизмът. Πpeпopъĸaтa бeшe дa ce oбъpнeм c пpoмeнитe и пpeдлoжeниятa, ĸoитo имaмe ĸъм Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия…“, разказа днес Борисов за рекета, на който е подложен отвън.

САМО ЧЕ

Съветът на Европа настоява да приемем и Истанбулската конвенция и ни размахва пръст за упорството и сощи ни отправя заплахи.

Сега ни призовава да променим Конституцията заради „независим“ контрол върху главния прокурор.

За отбелязване е,  че становищата и на Съвета на Европа, и на Венецианската комисия, не са задължителни, а препоръчителни.

Правителството обаче бърза, сякаш гонено от някакъв страх, да се съобрази с препоръките, въвеждайки институция на „независим разследващ главния прокурор“, който ще се избира от същия ВСС, който избира и главния прокурор.

Не знам дали съзнава, но кабинетът въвежда Втори Главен прокурор, с който Тримата големи в съдебната ни система стават Четирима.

Това е извънредно положение в българското законодателство.

СБЛЪСЪК С КОНСТИТУЦИЯТА 

Чл. 126,  ал (2)  от Конституцията казва:  Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

В нея не е упоменато, че има фигура на „независим прокурор” , който да разследва главния.

Правителството намира някаква вратичка в НПК и промушва по странен начин идеята „абсолютно независим“ прокурор. Да оставим настрана абсурдността на определението „абсолютно независим“, което едва ли би имало покритие с реалността – къде в България ще се намери „независим“ човек,  още повече в съдебната систеема!?!

Кой е този ангел, неоткрит досега, който ще въведе върховен ред в съдебната система?

Кой ще го предлага, по какви критерии, кой има право да се кандидатира за този пост, по каква процедура, с каква програма?

С новото решение на Министерски съвет „независимият прокуроор” ще  оглавява Инспектората на прокуратурата и ще се избира с 2/3 от гласовете на ВСС. Ами по същия начин бе избран и новият главен прокурор. Но по Конституция Главният встъпва в длъжност с указ на държавния глава. А Независимият, който ще трябва да  разследва Главния, остава на по ниско йерархическо ниво –  само с печата от ВСС. 

ВЪПРОСИТЕ

В решението на МС не се дава отговор на въпроса – а кой ще разследва „независимия разследващ прокурор“, ако той също попадне под ударите на закона? И Борисов, и министрите му бягат от този въпрос.

От така подредените от тях нови йерархически зависимости, ако Независимият сгафи, ще трябва да се разследва от Главния. Няма кой друг. Тогава се влиза в някакъв омагьосан кръг. Двамата най-висши прокурори ще се разследват едни друг. Странен абсурд!

Не е ясно и кой и какво гарантира независимостта на  Независимия, с какво тя се различава от независимостта по презумция на Главния?

Според правосъдния министър Данаил Кирилов „Гapaнциитe зa нeзaвиcимocт ca в тoвa, чe cтpaжът нaд Глaвния щe бъдe избиpaн пo oтдeлнa пpoцeдypa oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa BCC c 2/3 мнoзинcтвo и мaндaт oт  7 г.“ B тaзи ĸoлeгия обаче влизa и Глaвният пpoĸypop и тoй, явнo, cъщo щe избиpa cвoя „Нeзaвиcим“ oбвинитeл. Значи Независимият ще е подчинен още с избора си на Главния. Пак абсурд!

ГЛАВАТА НА ИНСПЕКТОРАТА 

Чл. 132/ а  на Конституцията  казва: Към Висшия съдебен съвет се създава Инспекторат, който се състои от главен инспектор и десет инспектори. (2) Главният инспектор се избира от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители за срок от пет години. (3) Инспекторите се избират от Народното събрание за срок от четири години по реда на ал. 2.

И пак въпрос:  След като главният инспектор на ВСС е избиран от парламента с мнозиинство от 2/3, а „независимият“ прокурор  – с 2/3 от ВСС, той на кого ще се подчинява? На ВСС. Който пък е избрал главния прокурор. И пак се оказваме в задънена улица.

Всичко това трябва да влезе в парламента. Борисов очаква, че днешните решения на Министерски съвет ще минат с гласовете на управляващите ГЕРБ и ОП. Но няма да е кротко и лесно.

Защото приетите днес решения на МС ще се отворят конституционен дебат, за който никой в парламента и в обществото не е готов. Няма съгласие. Няма визия. Няма дори идея как да се съберат единомишленици около някаква теза.

Неяснотата около избора и функциите на Независимия ще отвори отново кутията на Пандора.

Освен това с предложените промени не се елиминира политизирането на съдебната система, вкарването на партиен елемент във вътрешните взаимоотношения на нейните най-висши представители, на каквито сме свидетели днес.

И най-важното – съмнително е, че тази нова съдебно-правна-законодателна главоблъсканица, която ще тропне на банките на депутатите, ще повиши доверието в съдебната система, от което държавата и гражданите имат крещяща нужда.

Бързането от страх не води до качествени резултати. А пък липсата на диалог в обществото е предпоставка за нов провал.

Валерия Велева

http://epicenter.bg/

loading...