Валерия Велева: Валери Симеонов в парламента е равносилно на Нерон за Рим

Какво след оставката на онзи, който до вчера държеше коалиционната конструкция…
Първи размисли, прогнози и очаквания
„Борбата продължава! Основание за радост от моите противници няма”, заяви Валери Симеонов, след като подаде оставка като вицепремиер и обяви, че се връща в парламента като депутат.
А там ще влезе в челен сблъсък с бившия си съидейник, съдругар и съроднина Волен Сидеров. И ще настане шок и ужас в сградата на Съединението. Ще хвърчат пера и перушинки, ще се хващат за гушите и ще е пълен цирк!
Защото двамата на един терен няма да могат да се дишат и никой няма да може да ги укроти в злобата и ненавистта.
СИМЕОНОВ И ПАТРИОТИТЕ
Първият им сблъсък ще е – кой да е водач на парламентарната група на ОП и по чии нареждания да се водят депутатите на ОП.

Само да си спомним, че преди седмица-две телевизията на Волен Сидеров „Алфа ТВ“ спря излъчването си, а на сменящи се слайда на черен фон Валери Симеонов бе обвинен, че е „човекът на Джордж Сорос в българското правителство, който атакува православието, нанася удар по българската история и  работи за налагане на джендъризма и еднополовите бракове у нас“.

Заради тези „недопустими нападки“ Валери Симеонов обяви, че не е изключено НФСБ да напусне коалицията „Обединени патриоти“. Депутатите на НФСБ снеха доверието си от Сидеров, а Симеонов се закани да го даде под съд за клевети. И за разкош на публиката разкри истинските мотиви за поведението на лидера на „Атака“-  амбициите му да стане водач на листата на ОП за евроизборите. На което Сименов каза твърдо: „Не!“. Което означава, че  т.нар. „Обединени патриоти“ са пред разпад.

Двамата атрактивни националисти са в конфликт от лятото, когато лидерът на „Атака“ обвини своя колега в коалицията, че акциите му за шума по морето са в полза на определени фирми. Единият ходеше с МВР на проверки по заведенията, а другият след него проверяваше сам дали са законни проверките на предшественика му. И всичко това – за ужас на нещастните съдържатели на заведния, които и заради тях проклинаха държавата.

Преди партиите на двамата да влязат в коалицията „Обединени патриоти“ Сидеров и Симеонов си разменяха постоянно обиди и не спираха да се атакуват по най-унизителен и отблъскващ начин, без да държат сметка за реакциите на обществото. Стигна се дотам, че започнаха да вадят на показ кирливите си партийни ризи и нечестните способи за привличане на електоралното внимание.

Това отвратително противоборство няма да спре, независимо дали ще са във властово съдружие, или не.

СИМЕОНОВ И ГЕРБ

Връщането на Валери Симеонов в парламента ще се превърне в огромен проблем за Цветанов и ужас за Борисов. 

Валери Сименов е в състояние за взриви отвътре Народното събрание, защото  е убеден, че само той изповядва Истината, на която твърди, че е Роб. В качеството си на вицепремиер, само преди месец той обяви, че стилът на управление на Борисов е едноличен и това поставя на риск цялата коалиционна програма, както и че премиерът „ликвидира държавността“. Но тогава не подаде оставка в знак на несъгласие с методите на Борисов. Не прие, че това е моралният ход. Защото нямаше застрашеност за властта му. Майките не бяха му скочили. А той раздаваше оценките.
Сега, когато протестите подпалиха чергата на държавата, се сети, че е в тежест на управлението. Но няма да прости на Борисов! Освен ако…
СИМЕОНОВ И МЕДИИТЕ
Цялото му неадекватно поведение  го прави „лесна плячка“ и за медиите, които  естествено ще го провокират, а той няма да се сдържа да не дава воля на бруталния си характер. И ще се превърне отново в мишена.
Стабилността на коалиционното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на НФСБ в парламентарната група от страна на партньорите в Обединени патриоти. Провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквато не провежда дори и основният ни политически опонент ДПС“,  каза го в началото на септември. Повтори го и тази вечер. И пак ще го повтаря. Защото това е спасителната му мантра. Медиите! Те са виновни за оставката му! И ще ги гони!
СИМЕОНОВ И ДПС
На всичкото отгоре Симеонов ще се сблъска очи в очи с ДПС, които от момента на избирането му за вицепремиер, искат отстраняването му от власт. И сега с оставката му ще се смятат за победители. „Основание за радост от моите противници няма”,  предупреди довчерашното вице,. Но това не означава, че няма да бъде предмет на присмех.  На което той ще отвръща с поредната доза цинизъм.
А цинизмът му ще провокира. И ще клати управлението на Борисов, което тази вечер той обяви за най-успешното, но само преди месец определи като корумпирано и лобистко.
С цялото си поведение Симеонов и подопечните му от НФСБ занулиха понятието „патриот“ в българската политика. И няма как ДПС да не се възползват от това.
СИМЕОНОВ И БОРИСОВ
Оставката на Валери Симеонов предвещава такива бури в във властта, каквито държавата отдавна не е имала.Защото този човек няма на мяра на езика си, показвайки, че няма сърце в душата си и липса на култура в поведението си.
Той се опита да поеме  огромен залък от властта, който не беше за неговото възпитание. И не е вярно, че той е говорил истината, която другите не са имали смелост да изрекат. Валери Симеонов казваше тази истинаа, която на него му беше удобна и която обслужваше неговите лични и партийни интереси.
Не случайно Борисов стоеше настрани от тази конфликт, оставяйки на ОП сами да си го разрешат. Предпочиташе да изглежда слаб, вместоо да удари по масата като истински министър-председател.
Истината е, че вицепремиерът Валери Сименов унижи премиера Бойко Борисов. Защото подаде оставката си не, когато Борисов се разграничи от думите му и се извини от негово име,  а когато го повлече надолу  заедно с ГЕРБ и цялата държава. Сега цената за тази закъсняла оставка ще я плаща лично Борисов. Защото допусна да изглежда слаб пред един човек, който трябваше да бъде изхвърлен от властта, веднага след скандалното му изявление за „кресливите майки и техните уж болни деца“.
Оставането на Валери Сименов във власта, с мотива да не се счупи коалиционната конструкция показа, че механизмите на демокрация в България не работят. Вместо да е подвластен на тях,  министър-председателят се оказа в капана на арогантното поведение на един самозабравил се случаен пътник във властта.
Може да изглежда пресилено, но този човек е в състояние да запали държавата. Защото знае много. И няма спирачки.
За съжаление, оставката му не е решение, а начало на нова драма. Дано да не съм права!
Валерия Велева