Валерия Велева: Внимавайте с майките! Те могат да разтресат властта!

Проблемът с майките е натоварен с много емоция, с тежки преживявания, които оказват влияние върху настроенията на хората към правителството. Този проблем в някаква степен започва да прилича на проблема с обгазяването и Русенския комитет от последните години на Живковото управление, който разтърси тогава властта“.

Това заяви Валерия Велева в сутрешния блок на тв Bulgaria ON AIR.

В момента властта е разтресена. Важно е как се отнасяме към тези майки и деца. Всяка изпусната реплика, всяко непремерено действие на човек от властта може да предизвика взрив в държавата. Тези майки са изправени до стената, те нямат какво да губят. Нещо много малко може да запали искрата на натрупания гняв. Представете си, не дай си Боже, да се случи нещастие с някое от тези деца – това ще предизвика взрив в страната, защото има огромно напрежение в обществото. Не се знае откъде може да пламне чергата“, подчерта Велева.

Анализаторът проф. Михаил Константинов е на мнение, че проблемът с хората с увреждания става опасен за властта и всички страни трябва да проявят разум в решаването му. „Става въпрос за 50-60 000 деца с увреждания, а до тях има един до двама възрастни поне. Много хора са засегнати. Ако говорим за чисто финансовия аспект, защото и той е важен, решението се крие в между 600 и 700 млн. лв. годишно. Властта трябва да се приготви за тази сума, защото както майките, така и останалите хора смятат, че това е справедливо. Трябва да намерим тези пари, защото отношението към тези деца е мярката за нашата цивилизованост“, заяви проф. Константинов.

Според Велева опасно е, ако този проблем остане да тлее по площадите, а властта излезе в лятна ваканция. На такъв морален казус нито една власт не би могла да издържи. „Представете си депутатите да тръгнат по моретата, журналистите да ги следят къде почиват, а в това време майките да стоят по площадите – това е абсурдно! Факторът „време“ става много важен за управляващите – те трябва да решат въпроса до лятната ваканция“, посочи журналистът.

Гостите в студиото коментираха и случващото се с делото за инцидента в завода за боеприпаси край Горни Лом. Четири години след взрива в завода, в който загинаха 15 души, съдът оправда всички обвиняеми. „Подобни дела са най-трудни, защото няма свидетели, а и трагедията е огромна. Трудно е да се определи къде е грешката, но няма как да няма виновни. Нещо е куцало в обучението на служителите, нещо не е било наред. Делото няма да завърши по този начин“, подчерта проф. Михаил Константинов пред Bulgaria ON AIR.

Валерия Велева коментира, че в обществото се нагнетява чувство за безнаказаност, за огромни прегрешения, за огромни беди, за които няма виновни. Няма как за 15 отнети живота да кажеш, че няма виновни. Това просто не е нормално!

Според журналиста „натрупват се примери за това как нашето общество не се движи по правила. Ние не живеем по правилата. Няма правила за хората с увреждания, няма правила, когато някой направи грешка, да понесе отговорност. Има чувство за безнаказаност, за себедостатъчност, за липса на поглед отстрани как изглежда властта в очите на обществото“.

Гостите в студиото заявиха, че вотът на недоверие няма да мине, но много е важно как опозицията ще поднесе мотивите за вота и как ще изнесе дебата в парламента.

Проф. Константинов цитира любопитни данни на Евростат. „България ес най-добри показатели по разкриване на убийства. От 98 убийства за миналата година са разкрити 97, а в момента се разкрива 98-ото. Няма такава държава в Европа. Ние имаме малко повече от 1 убийство на 100 000 души. В Латвия и Литва са по 5. А България е в първата петица по нисък брой убийства. По брой изнасилвания сме 10 пъти по-добре от Великобритания и 20 пъти по-добре от Швеция“, посочи математикът-анализатор

Той обаче уточни, че добри показатели са за миналата година. „А тази година тръгваме зле – шесторното убийство, бандити се стрелят…“ престъпления.

И двамата анализатори се обединиха около тезата, че когато има пропуски в системата, грешки, за които виновните не са наказани, това води до натрупване на напрежение в обществото и създава усещането сред хората, че живеем в среда на несигурност.

Резултат с изображение за Валерия Велева

http://epicenter.bg

loading...