Валерия Велева: Паралелни светове в „сезона на оставките“

В две паралелни реалности живяха България и премиерът Бойко Борисов в последните 56 часа, докато той бе на работни посещения в Турция, Израел и Палестина.

Министър-председателят посети три държави, бе приет от двама премиери и  двама президенти, от един кмет и един патриарх.

Посещението започна с извънреден брифинг на летището в Измир и завърши с извънреден брифинг на летището в София.

През това време в България продължиха своя живот няколко протеста, десетина палаткови лагери, бяха поискани оставките на двама министри, а опозицията обяви, че внася вот на недоверие заради системата на (не)сигурност в държавата.

Ето как протекоха тези паралелни светове, в които животът и политиката показаха своите абсурди

Понеделник – 11 юни

ЕДНА ОСТАВКА. И ДВАМА ЗАГИНАЛИ ПИЛОТИ…

Драматизъм на събитията, които завихриха страната, бе подхранен още в в късния след обяд на понеделник, 11 юни,  когато в 17.35 часа дойде официалната информация, че министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е подал оставка, заради невъзможността да се справи с проблема на майките с деца с увреждания, който от месец цъка като социална бомба под чергата на властта.

След неособено приятен разговор, премиерът я приел.

Десет минути по-късно, в 17.45 часа вицепремиерът Валери Симеонов, който научи в ефира на БТВ новината, многозначително изпусна репликата „Явно идва сезонът на оставките”, обявявайки, че министърът на туризма Николина Ангелкова защитава „крупните наследници на мутренските групировки” по морето и че оттук нататък залогът е „или тя, или аз!”

Да му мисли Борисов кого ще избере в тази война! Засега премиерът стои настрани от нея, но тя бавно и постоянно подкопава устоите на управлението.

19.47 часа – Бившият социален министър Хасан Адемов посочва виновника – цялото правителствои най-вече финансовият министър, а не социалният, са отговорни за нерешения проблем на хората с увреждания.

Напрежението се засилва в късните вечерни часове. Пак оставка! Какво става с кабинета? Ще издължи ли на напрежението правителството?

В медиите излиза и първото име за наследнник на Бисер Петков – зам.министърът на образованието Деница Сачева. Оценките не са ласкави.

Майки от Русе и Варна пишат до медиите, че няма да вдигат палатковите лагери…

Лошите новини от този ден обаче още не са свършили.

21.32 часа – Идва черната вест – при изпълнение на тренировъчен полет военен хеликоптер Ми-17 се е разбил към 20.30 часа в авиобаза Крумово, двамата пилоти са загинали за секунди, бордният техник едвам е оцелял. Излизат кошмарни подробности от катастрофата – момчетата са изгорели в пламъците на запалилата се машина… Военният министър пътува към мястото на трагедията.

Черна сянка пада върху страната.

23.30 часа – Лидерът на опозицията Корнелия Нинова зове премиера да отмени визитата си в Турция и Израел заради трусовете и нестабилността в държавата.

23.44 часа – Премиерът изразява съболезнования за смъртта на двамата военни. В постоянно връзка е с военния министър и следи спасителните акции в Крумово. Лично е познавал пилотите и преживява болезнено трагедията с тях.

 Вторник – 12 юни

ВЪРНАТА ОСТАВКА. ОПОЗИЦИЯТА ВНАСЯ  ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ.  В ИЗМИР: „БЪДИ ЗДРАВ, БОЙКО!“

Сутрешните тв блокове подгряват обстановката около палатковите лагери на майките в черно, на чиито фанелки пише „Системата ни/ги убива“ и дават ужасяващи подробности за гибелта на двамата пилоти. Майките зоват: „Не сме искали оставката на Бисер Петков! Протестите ни ще продължат“!

8.35 – Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, обявява, че технически проблем е в основата на катастрофата с хеликоптера-убиец.

8.45 – Премиерът, съпроводен от правителствена делегация, излита за Измир за среща с турския си колега Бинали Йълдъръм. Срещата е в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията по откриването на Трансанадолския газопровод ТАНАП.

9.10 часа – Борисов лети, а в София синдикатите излизат с призив към него да върне Бисер Петков на поста. Изпращат емоционално отворено писмо, с което молят министър-председателя да преосмисли решението си.

9.25 часа – Премиерът каца в Измир

10.00 – Започва срещата му с Йълдъръм. Борисов е с уморен вид, с торбички под очите, лицето му е изопнато. Има вид на човек с огромни проблеми.

10.13 – В София главният прокурор Сотир Цацаров спешно зове кабинета да преразгледа концесията на договора за ски-зоната край Банско.

10.17 – Излизат първите информации от срещата Борисов-Йълдъръм: за газопровода, за мигрантите, за толерантността между мюсюлмани и християни, за мира на Балканите. Премиерът получава първа честитка в аванс за рождения си ден: „Бъди здрав, Бойко!“, „Одъртяваме”, отговаря философски Борисов.

Йълдъръм му подарява ваза за рождения ден.

11.20 – Борисов и Йълдъръм дават съвместен брифинг – ще има турски газ за Европа през България, уверяват премиерите, а Борисов предупреждава „преводачите“ в София правилно да са го разбрали и да не го перифразират, както се случи след срещата му с Путин.

Брифингът завършва без въпроси от медиите.

Борисов обявява, че бърза за Израел и оставя за церемонията по откриването на ТАНАП икономическия министър Караниколов.

Прегръдки.

И… бегом към  колите. В самолета са останали музикантите и танцьорите от ансамбъла на Николина Чакърдъкова, които ще изнесат концерт в Ерусалим. Чинно чакат, докато Борисов и Йълдъръм укрепват връзките между двата народа, които „имат дълбоко вкоренено минало„, по думите на Йълдъръм, и които „трябва да живеят в мир“, по думите на Борисов.

В София обаче думата „мир” няма живот. Бурята с оставката на Бисер Петков постепенно се превръща в тайфун. Журналистите почват  да ровят в досието на Деница Сачева, намират връзки с Костов, с джендър анкетата, която взриви наскоро учителите…

Изненадващо в 12.15 часа, преди да се качи на самолета за Израел, министър-председателят на България  дава извънреден брифинг на летитището в Измир. Новината е шокираща: Борисов връща Бисер Петков на поста, защото видял „две жени по телевизията, които казали, че подкрепят министъра и че „днес трябваше да вдигнат палатките, но сега ще продължим протеста, докато върнат Бисер Петков на поста, защото имаме с него добра комуникация“. „Връщам им го, щом толкова го искат! Да се разберат, да направят така, че тази тема да ми се махне от главата … не мога да гледам палатков след палатков лагер“, казва Борисов пред смаяните журналисти, без да допусне как тази реплика ще се завърти и ще се върне като бумеранг върху него. Той е видимо притеснен, изнервен, показва, че този проблем му тежи и го прехвърля на друг да го разреши, за да няма протести. Но предупреждава, че няма откъде да намери 300 милиона лева за децата с увреждания, трябва да ги вземе от учителите, от полицаите…

Новината от Измир с върнатата оставка на Бисер Петков лети като мълния към София. Повече от ясно е, че коментаторите ще направят паралел с подадената преди 4 месеца и скоропостижно върната оставка на енергийния министър Теменужка Петкова.

Деница Сачева живя само една нощ с надеждата да стане министър.

Ситуацията в дължавата започва да прилича на тенджера под налягане. „Политическата обстановка в страната е обективно стабилна, но субективно опасна”, коментира политологът  Първан Симеонов. И добавя: „Ситуацията е като зъболекарска диагноза – под пломбата нещо работи. Отгоре се вижда само полировката ѝ, ама под нея нервът действа активно и търси алтернативно решение”. Оценката му за импровизираната оставка на социалния министър не е ласкава: „Повратливите действия на премиера вече не изненадват никого”. И предупреждава: „Властта трябва много да внимава, да не се успокоява, защото напрежението срещу политическия елит преди две години „роди” Румен Радев.“

12.30 – Борисов и цялата делегация отлитат за Израел.

Премиерът е във въздуха, президентът на земята. И от там стреля нагоре.

12.30 часа след като е посетил настанения във ВМА оцелял от катастрофата с Ми-17 борден техник президентът Румен Радев дава тежка оценка за трагичния инцидент:„Къде изтекоха стотици милиони? Вместо да отиват за ремонт, за подготовка, те пак отидоха за саниране… Лобизмът убива!” Ударът е тежък!

14.30 часа – Премиерът каца в Тел Авив.

На летището го посреща новината от София – в 14.15 БСП е обявила, че внася вот на недоверие, заради безсилието на МВР. „В България е опасно да се живее„, мотивира се Драгомир Стойнев. Борисов не реагира.

14.20  часа – Обажда се и новият лидер на АБВ Румен Петков, който настоява президентът Радев да даде обяснение за подписа си под декларацията от Букурещ, в която деветте източноевропейски държави искат повече НАТО в Черно море и Прибалтика, а Русия е обявена за дестабилизиращ фактор в Европа.

Борисов отказва да даде коментар за действията на президента.

АБВ иска оставката на вътрешния министър Валентин Радев, заради „собственото си управленско и административно несъстоятелно присъствие в МВР”.

Министърът отговаря чрез несвързана реч, произнесена в тв ефира, от която ти идва да се гръмнеш, че такива като него ни управляват: „Аз считам, че ще подам оставка, като Бисер, щото той счита, че не може да се справи с някакъв проблем, но аз няма такъв проблем с който да не се справям и няма за какво да подам оставка…“

Потокът на мисълта на Валентин Радев е неподражаем: „Аз не виждам нещо, с което да не се справям. Ние не сме се виждали с премиера. Само ми каза: „Виж там, направи нещо“. И аз го направих…“

Ощастливена е и опозицията, която вече го е сложила на мерника си: „Аз ги използвам опозицията да ги прочета, ако са прави, ще мине вота, но аз считам, че посоката ни е верна, трябва ни време, считам, че правим правилни работи и не виждам защо да подавам оставка…“

С такъв вътрешен министър няма как в държавата да има сигурност!

16.20 – Валери Симеонов обявява в типичния си стил: „Ангелкова да си ходи. Вотът на недоверие няма да мине! Смяната на позицията на Борисов за социалния министър е правилна”.

Естествено вотът на опозицията сплотява властта. Вицето обаче е против да се изсипят 300 милиона лева за децата с увреждания. И отново яростно напада министър Ангелкова.

Но и Ангелкова не е вчерашна. Играе контра на Симеонов и вади проблемните курорти от Закона за шума.

Тези двамата са другата цъкаща бомба в кабинета. Премиерът стои настрана от техния конфликт, който обаче кърти от доверието към управлението.

16.30 часа Борисов вече е пристигнал в Ерусалим и веднага се отправя към центъра на световната конференция на Американския еврейски комитет  (АЕК). Разговаря с изпълнителния директор на АЕК Дейвид Харис, пред когото подчертава безпрецедентния факт в световната история – нито един евреин от България не е изпратен в лагерите на смъртта.

18.30 часа – Министър-председателят прави изявление пред пленарната сесия на Глобалната конференция на АЕК: „Нашата мисия днес е да не допуснем  връщането на ксенофобията и антисемитизма”.

Доокато в Ерусалим Борисов нищи световните проблеми на мира и войната, в София заместникът му строява управляващите за отпор срещу опозицията.

16.30 часа – Цветанов, министрите Каракачанов, Нанков и депутати от управляващата коалиция застават като сплотен отбор пред медиите, за да успокоят обстановката, да покажат непоколебимост и …изстрелват поредна порция атаки срещу президента, когото Цветанов  за пореден път определя „като президента на БСП”. Дори строителният министър Нанков дава оценка на държавния глава: „Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление”.

Поредна порция от войната Радев – ГЕРБ.

Огнището на нестабилност се разгаря.

19.50 часа – Разследващи в София разкриват, че катастрофиралият хеликоптер Ми-17 е бил единственият от шестте, който може да лети.

Каква държава сме! Какво НАТО! Каква сигурност!

21.19 часа – Външно министерство обявява, че България приема новото име на Македония – Република Северна Македония.

Сряда – 13 юни

HAPPY BIRTHDAY В ЕРУСАЛИМ, В СОФИЯ ТРЕЩЯТ ГРЪМОТЕВИЦИ

09.03 часа – Бившият военен министър Бойко Ноев пророкува пред БНТ: „Конфронтацията между премиер и президент ще продължи. Това е много лошо за армията и за държавата”. За първи път Ноев споменава термина „личен режим на Борисов”.

09.04 часа – Външният министър Екатерина Захариева рапортува пред БТВ:„Вотът на недоверие на БСП няма да е успешен, коалицията е стабилна!”

09.06 часа – Шефът на авиобаза „Крумово” разкрива пред Нова тв тоталния пробив в сигурността на държавата: „Пилотите ни летят на санитарния минимум, това е убийствено!”

10.00 часа – В Ерусалим започва срещата на Борисов с министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Никога няма да забравим българите, които легнаха на релсите, но не допуснаха изпращането на българските евреи в лагерите на смърттта”, казва приятелят на Борисов Биби Нетаняху. От тази среща излиза новината, че ние бихме искали те да ни помогнат в производството на дронове, ние пък може да купим техните стари F-16. Последното обаче е известно, тъй като  Израел от миналата година Израел участва с оферта за F-16 за нашите ВВС.

Времето в Израел е сухо и слънчево.

В България трещят гръмотевици и бури.

Жълт код за силни валежи.

Жълт код и за политически разногласия.

11.30 часа – БСП настоява България да поиска гаранции, че новото име на Македония не е предпоставка за териториални, езикови, културни и исторически претенции.

Така към кризата с нерешените проблеми на хората с увреждания, драмата със загиналите пилоти и свалените на земята ВВС, трусовете в МВР и неадекватния вътрешен министър, скандалите между Симеонов и Ангелкова, върната оставка на Бисер Петков и нереформираната социална система се прибява и още един огромен проблем – новото име на Македония и последиците от неговото налагане.

Цялата външно-политическа офанзива на Борисов в последната година да сдобри скараните страни на Балканите и да осигури мир в региона отива на кино – в Скопие и в Атина не приемат името Република Северна Македония. Масовите протести са на път да повлекат властта и в двете държави.

В сутрешния блок на България он ер социологът Кънчо Стойчев е безпощаден: „Със своите действия в последно време Бойко Борисов подрива устоите на политическото в България. Подадена оставка е край и тя не се обсъжда. Това е международен стандарт! Какво означава, че първо ще подаде оставка, после ще се върне. Влиза се в един свят на пълния произвол и хаос. Един премиер няма право на подобни грешки! Гафовете на правителството почват да излизат извъън нормалното.Тенджерата на общественото недоволство ври, а задържането на капака е опасно! Гафовете ще продължават и ще бъдат по-мащабни! Дай, Боже тези гафове да не костват човешки животи”.

Като се има предвид спокойния нрав на Стойчев, думите му звучат стряскащо.

В Ерусалим обаче времето и събитията имат друго измерение.

Там е спокойно. Приятелска атмосфера.

13.00 часа – Премиерът Борисов влиза на аудиенция при  президента Реувен Ривлин, който го посреща с Happy Birthday.  „Израел е приятел, на когото можем да разчитаме”, прави реверанс към домакините гостът. Поднасят му торта, Борисов духа свещичка под усмихнатия поглед на Ривлин. „Понеже много одъртяваме и гледах да го мина в работа този ден”, обяснява Борисов необичайната за такъв ден дипломатическа активност.

Среща се и с милиардера Роналд Лаудер – президент на Световния еврейски комитет.

И с лидера на израелската парламентарна опозиция Исаак Херцог.

Вежливости. Усмивки. Прегръдки. Топлота.

От Нидерландия пристига новината, че в речта си по време на пленарен дебат по бъдещето на Европа Марк Рюте е поздравил от трибуната премиера Борисов по случай рождения му ден.

Лицето на Борисов възвръща спокойния си вид.

В София обаче няма спокойствие.

БСП и Патриотите се обединяват и скачат срещу закона на ГЕРБ за автомобилната камара.

Нинова отново е във вихъра си.

А управляващата коалиция отвово се разцепва.

В Ерусалим на път за патриарха Теофилос Трети премиерът отива на Божи гроб. Не му е първица. Станал е хаджия на 33 години, когато сме победили Израел на футбол. Оттогава през две-три години идва да склони чело върху каменното ложе на Спасителя.

През деня валят честитки за рождения му ден. Особено е доволен от писмото на Волен Сидеров: „Нека Бог да те закриля във всички народополезни дела!” Борисов му вярва. Странно!

Но в Ерусалим е така…Всеопрощаващо!

В София атмосферата е друга.

БСП е в атака.

А управлението сякаш се разпада във всичките си системи. Усещането е, че държавата е на автопилот.

Столичният червен лидер Калоян Паргов атакува кмета Фандъкова, която също е в Израел: „Управляващите в София гонят печалбарство, а не решаване на проблемите с паркирането”.

Червеният Антон Кутев громи вътрешния министър: „Той е некомпетентен и това е очевидно за всеки”.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова кълне закона на ГЕРБ за автомобилната камара: „Той ликвидира транспортния бранш!”

Членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров е категоричен: „До края на годината правителството ще си замине!”

Валери Симеонов отнова намеква за оставка на Ангелкова.

17.00 часа – Проф. Николай Радулов коментира пред Епицентър: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични. Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на системата и започване отново. Туморните образувания така са обхванали системата на МВР, че и нови сили в нея могат да бъдат обхванати от същите ракови клетки“.

Над София се разразява гръмотевчна буря. Небето се раздира.

В Ерусалим Борисов пие ароматен чай в чудодейната атмосфера на Патриаршията. Теофилос Трети го провъзгласява за висш командир на Ордена на рицаря на Божи гроб. Върху гърдите на премиера грейва златен кръст със златна корона и звезда – за заслугите му към Православието.

Денят завърша в Тел Авив със среща с българската общност в града. Посрещат го с бурни аплодисменти. Радват му се. Кметът на града изтъква заслугите му, а пък Борисов заклева внуците на днешните евреи с българско потекло да помнят героизма на бълграския народ, който е спасил техните деди. Залата кипи от възторг. Кметът изважда една флейта и започва да свири  Happy Birthday. Публиката не спира да ръкопляска. Изпраща Борисов с овации. След него на сцената излизат музикантите и танцьорите на Николина Чакърдъкова. Там вече магията е неописуема.

 Четвъртък – 14 юни

МАКЕДОНИЯ – ПАК БОЛКА!  ФАНФАРИ и „СИКТИР“ за ГЕОРГЕ ИВАНОВ

В 08.17 часа – Вицепремиерът Каракачанов громи в тв ефира Марешки, който му иска оставката: „Човекът с многото дела изпълнява поръчка срещу мен”. Военният министър изнася тревожните факти, че българските пилоти имат нальот десет пъти по-малко отколкото средната норма в ЕС. Загиналите пилоти са имали само 17 летателни часа за тази година! Кракачанов обяснява, че името Северна Македония му харесва, макар че само преди месец беше против.

08.41 – Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов: „Опозицията е за уволнение, ако не иска вот на недоверие!”

11.00 – Борисов напуска Ерусалим и заминава за Палестина за среща с президента Рами Хамдала.

В София президентът Радев посреща македонския президент Георге Иванов.

12.39 часа – В Измир турският президент Реджеп Ердоган нанася удар под кръста на Борисов. В интервю за „Канал 24“ дни след откриването на Трансанадолския газов коридор приятелят Ердоган заявява: „България направи грешката катоо отказа строителството на „Южен поток“ да и това бе в наша полза. Затова сега Европа ще купува от нас„, подчертава със цадоволство турският държавен глава. И разкрива как се прави истинска политика: „Русия ни предостави кредит при много благоприятни условия за закупуването на зенитно-ракетните комплекси С-400. Договорили сме се на следващ етап да започнем и съвместно производство на комплексите С-500“.

Борисов да си направи изводите.За приятелите и интересите.

13.00 часа – Делегацията, водена от премиера, отлита от Тел Авив за София.

16.30 часа – Премиерът каца в София и веднага дава извънреден брифинг на летището. Заявява, че няма да приеме македонския президент, заради позицията му срещу новото име на Македония. „Щеше да е предателство, ако бях се срещнал с Иванов след 120-секундната му среща със Заев”,обяснява Борисов.

Заформя се нов скандал, чиито измерения тепърва ще наблюдаваме.

Три седмици преди края на европредседателството политическата тенджера в страната кипи. То започна преди шест месеца с вот на недоверие и ще завърши отново с вот на недоверие.

Влизаме в „сезона на оставките“.

И на сблъсъка на паралелните светове в България.

12-14 юни 2018

София-Измир-Тел Авив- Ерусалим- София

Валерия Велева

http://epicenter.bg

loading...