Валери Симеонов да отговаря за малцинствата?! Нечуван цинизъм

Новината, че правителството „Борисов 3“ е избрало Валери Симеонов за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси иззвъня в публичното пространство като нечуван цинизъм. Причината е очевидна: в публичните си изяви по отношение на малцинствата в България лидерът на националистическата формация НФСБ, а вече и заместник-премиер по икономическата и демографска политика Симеонов, се е проявявал в целия спектър на недопустимото – от абсурдно неуместни шеги през фрапираща реч на омразата до откровено хулиганско поведение.

Трите последни случая включват блъскане на възрастна туркиня на границата, дошла да упражни правото си на глас; нескопосана защита на зам.-министър, счел за забавно да се снима в нацистки поздрав, която беше остро осъдена от еврейската общност, и зловещи обиди от парламентарната трибуна към ромите, които нарече „озверели човекоподобни“.

По правило Съветът се председателства от един от вицепремиерите (доскоро това беше Томислав Дончев), а в него влизат зам.-министри от всички министерства, председатели на държавни агенции и на граждански организации, които се занимават с интеграционни и етнически въпроси. До момента в съвета участват над 50 неправителствени организации от сектора.

„Капитал“ потърси реакцията на някои от гражданските организации, участници в него, както и на експерти по етническите въпроси за новата роля на Валери Симеонов.

Една част от анкетираните прогнозират масово напускане на Съвета от организациите, които участват в него, и неговия практически край. Други сравниха назначението на Симеонов с наглостта на назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. А трети изразиха надежда, че правителството все пак ще се намеси, за да осигури конструктивен диалог по проблемите на интеграцията. Припомня се, че Томислав Дончев успешно ръководеше съвета досега, което прави още по-неразбираема сегашната рокада.

По-долу предлагаме пълните им мнения.

Експертът по етническите малцинства и бивш секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет
Доц. Михаил Иванов: Това е гавра с малцинствата

Бил съм секретар на този съвет и знам за какво става дума. Това назначение на Валери Симеонов е гавра с малцинствата. Този, който заявяваше от трибуната на парламента, че циганките раждат като разгонени кучки, този, който блъскаше една възрастна туркиня на границата, ще отговаря за етническата и интеграционната политика на правителството. Позор за партиите в правителствената коалиция. Очаквам да видя ще се намерят ли достойни политици и политически сили в тази държава да се противопоставят на това назначение.
Директорът на фондация С.Е.Г.А
Румян Сечков: Неадекватен ход на Министерския съвет. Защо не оставиха Томислав Дончев?

[Валери Симеонов] не е най-удачният избор, меко казано. Това е един консултативен орган, който трябва да събира хората, които са по-меки към останалата част от българското общество, което е етнически друго.
Валери Симеонов е показал с начина си на говорене до този момент не само много крайни позиции, а понякога – и вулгарни, които не отговарят на профила на политик от една европейска държава. Особено към ромската общност.

Знаете, че на тази длъжност задължително се поставя зам.-председател на Министерския съвет. До този момент това беше Томислав Дончев, който познава много добре, както ситуацията, така и гражданските организации в тази сфера. Направил е много за включването на проблемите на тези общности и интегрирането им през оперативните програми. Странно ми е защо този човек не продължи да работи в тази насока, а назначават човек, който е конфронтационно настроен към етническите групи в България и особено към най-големите, каквито са ромското и турското малцинство.

Този ход на Министерския съвет е неадекватен и ще има в най-скоро време някакъв отпор от страна на гражданските организации, които съставляват половината от Националния съвет. Най-малкото, което мисля, че ще се случи, е, че 80% от организациите, които са членове на Националния съвет в момента, ще се откажат да работят.

Изпълнителният директор на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“
Деян Колев: Националният съвет официално се спомина

Новина от Не-новините: Министерският съвет определи вицепремера В. Симеонов за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) – орган, който изпадна в заспала кома на 8 април 2013 г., и след 2-3 опита да бъде интубиран – се спомина.

Сериозно за несериозното:На 8 април 2013 г. „Амалипе“, „Интегро“, „Свят без граници“, РАКО и 6 други ромски организации напуснаха НССЕИВ, аргументирайки се с липсата на реални правомощия, неефективната стуктура и липсата на политическа воля Съветът реално да изпълни своите цели и задачи. Организациите предложиха конкретни промени, като заявиха готовност да участват в разговори за реформа на Съвета. Нуждата от такава реформа бе посочена и в доклади на Европейската комисия.

В политическата си кариера Валери Симеонов изгради име сред ромските организации с речта си от декември 2015 г. в Народното събрание, в която заяви: „Остава въпросът какви са причините част от циганския етнос да се превърне в рушител на държавността и законите, защото хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, а сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи пенсии по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки.“ С други свои изяви той изгради име и сред организацията на евреите.

С назначаването на Валери Симеонов за председател на НССЕИВ правителството „Борисов 3“ предприема ход, аналогичен на назначаванено на Пеевски за председател на ДАНС от правителството на Орешарски. Предстои да се види доколко реакцията на гражданското общество ще бъде аналогична.

Председателят на Сдружение „Инфорома“
Асен Колев: Това може да провали този орган

Много съм притеснен, че правителството възлага на Валери Симеонов да бъде председател на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси. Защото толкова дълги години в България толерантното отношение между етноси и религия е традиция. И, когато говорим за етнически модел, него го е създал не някой друг, а обикновеният българин, циганин, турчин, евреин и арменец.

През последните 50 години аз не съм чувал в парламента други подобни изказвания за ромската общност като тези на господин Симеонов. Един политик не бива от парламента да говори за неща, за които в други държави би бил осъден автоматично за предизвикване на етническо напрежение в държавата ни.

Ако господин Симеонов, не си промени отношението, тона и изказа, аз ще съм първият човек, който писмено ще заяви: „Аз напускам Националния съвет“. Има вероятност и доста организации да напуснат Националния съвет.
А това може да провали един държавен орган, който има задължението и функциите да се занимава за единението на различните етнически групи в България. Ние сме там да решаваме проблеми и да създаваме предпоставки за обединение, не за конфликти.

Аз се надявам, че премиерът, като един човек, който многократно е заявявал, че много държи на етническия мир и на нормалните социални контакти между етноси и изповедания, ще се намеси и ще регулира тези неща.

Председателката на фондация „Здраве и социално развитие“
Д-р Елена Кабакчиева: Ще бъдем непримирими към дискриминационно поведение
Валери Симеонов имаше абсолютно неприемливи изказвания и създаваше отношение на меко казано неприемане и заклеймяване на хората от ромската общност.

Сега остава да се надявам, че това е начин да промени отношението си, да вникне в проблемите. Да погледне с други очи на възможностите да се прекъсне цикълът на повторение на крайна бедност и изолация и да видим политики, които успешно включват децата, младите хора, техните родители от общността в образователния и икономическия живот на страната. Това е голямата цел и мисля, че трябва да е категоричен приоритет на всяко правителство оттук нататък.

Ако той продължи да настоява за неща, които са абсолютно неприемливи като изхвърляне на хората от жилищата им и т.н., тогава ще имаме всички основания да кажем, че това е престъпление. Отношението, не само на нашата организация, но и на всички други, ще бъде много непримиримо към дискриминационно и заклеймяващо поведение.

Разчитам на това, че поемането на отговорност за един такъв труден проблем ще позволи на този политик да заеме една отговорна, държавническа позиция и с поведението си да убеди хората, които гласуват за него, да ревизират отношението си. Демографската ситуация в България е наистина критична и всички ние се нуждаем от обединяване на общественото мнение по посока на възможно най-успешно развитие на децата и младите хора от всички етноси в страната!

В публичните си изяви Валери Симеонов е проявявал всичко друго, но не и разбиране на проблемите на различните етнически групи в страната