Валери Симеонов забърка международен скандал заради Божков

Непремерените изказвания на Валери Симеонов отново предизвикаха скандал, този път в международен аспект. Москва обвини заместник- председателя на Народното събрание в пускане на фалшиви новини. Повод за това са медийните му изяви, че шефът на руското външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин е преговарял с Обединените арабски емирства (ОАЕ) да освободят арестувания в Абу Даби хазартeн бос Васил Божков.

„Директорът на СВР Сергей Наришкин не е обсъждал по време на срещата си с министър-председателя на ОАЕ и шейх на Дубай Мухамед бен Рашид Ал Мактум освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, който е задържан по искане на България. Фалшивата информация е подал не кой да е, а самият зам.-председател на НС на България Валери Симеонов. Единствено болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, може да включи в дневния ред на двама толкова уважавани лидери въпроса за българския предприемач“, заявява пред ТАСС шефът на пресслужбата на СВР Сергей Иванов. Той дори прави намек, че лидерът на НФСБ не е в добро психическо състояние.

От Москва потвърждават за визитата на Наришкин в ОАЕ на 11 и 12 февруари. Разговорът обаче бил посветен на международните проблеми в сигурността и двустранното сътрудничество. Говорителят на СВР се оплака, че световните информационни агенции са подхванали слуха, пуснат от Симеонов.

ТАСС припомня, че срещу собственика на „Нове холдинг“ и ФК „Левски“ Васил Божков, който от години държи монопола върху частните хазартни игри в България, има няколко обвинения от прокуратурата. Той бе обявен за международно издирване и задържан в ОАЕ.

На 13 февруари Симеонов заяви по Нова телевизия, че МВнР трябва да извика руския посланик Анатолий Макаров, за да го пита защо Москва се меси в казуса „Божков“. „Имам информация отпреди 4-5 часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мухамед бен Рашид Ал Мактум и е поискал освобождаването на Божков. Трябва да се поиска обяснение от Русия на какво основание за пореден път по такъв безобразен и нагъл начин се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с над 10 обвинения, включително и организирана престъпна група за убийство“, заяви тогава Симеонов.

автор: Дума

loading...