Васил Божков: Бях рекетиран от Бойко Борисов и Влади Горанов

Бях рекетиран от Бойко Борисов и Влади Горанов. Рекетът не е подкуп. От 2014 г. до началото на 2020 г. Васил Божков е плащал рекет. Плащал съм рекет, а не подкуп.

Това се разбра от пресконференцията на живеещия в Дубай олигарх. Той посочи, че ако извади доказателствата за рекет и изнудване публично, има риск от нови американски санкции.

Васил Божков разкри, че е дал над 60 млн. лв. като рекет. След санкциите от САЩ срещу мен няма да има нов български бизнесмен, който да се оплаче в американското посолство, посочи живеещият в чужбина олиграх.

Рекетът не е подкуп. Има твърдения, че съм давал по 10 хиляди лева на член на Комисията по хазарта. Видяхте, че когато спрях да плащам какво се случи. Това заяви бизнесменът Васил Божков на пресконференция във връзка със санкциите на Министерството на финансите на САЩ върху него, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Плащах от 2014-15 година, откакто ГЕРБ направиха тази поправка в закона. 2014 година, когато ГЕРБ направиха промените, привидно безсмислено, оттогава плащах, до началото на 2020 г.

„Активи нямам, бизнесът ми е унищожен. Прокуратурата повдигна куп фалшиви обвинения. В Дубай не намираха доказателства и затова не ме екстрадираха. Незнайно защо САЩ решиха да повторят също. Аз, който съм страдал от рекет, изземване на имущество и културно-исторически ценности, на мен ми налагат санкции, а не на тези, които направиха това“, посочи още бизнесменът.

Той отрече да познава или да има контакти с Ангел Папалезов, шефът на „Национална полиция“, който беше обвинен във връзки с Божков и неговата фондация „Тракия“ и беше намерена колекция на антични монети.

Ние служим на България и на българските интереси, отговори Божков във връзка с доклада на САЩ, че се опитва да изгради „руска мрежа“ в България.

Не знам за политически лидер, който да ме е купил, посочи Васил Божков. Той посочи, че не познава президента Румен Радев. С Борисов нито имам какво да вземам, нито какво да му давам, заключи хазартният бос.

Васил Божков ще води листата на партията си в 24 МИР и 25 МИР в София. От партията на олигарха „Българско лято“ подготвят писмо до американското посолство и Държавния департамент.

Fakti.bg