ВЕЛИКИЯТ КОМБИНАТОР НЕ СЕ КАЗВА СЛАВЧО

Не съм вещ в партийното строителство, но като всеки средностатистически българин се интересувам от политическия живот по света и унас. Не съм експерт и в областта на телевизионното строителство, но гледам телеевизия – новини, публицистика, филми, концерти и понякога мачове.

Ето защо новината, че Славчо Трифонов ще прави партия със странното наименование „Нема такава държава“ (НТД) и паралелно ще реализира тв проект „Седем осми“, малко ме изненада, въпреки че създаването на „НТД“ отдавна се очакваше и логично бе афиширано след лебедовата песен на „Шоуто на Слави“.

Още повече ме изненада ентусиазмът, с който една немалка част от публиката посрещна новината, че на политическата сцена се появява нов играч/циркаджия. Пиеската не е нова и сме я гледали няколко пъти, но най-внушително я продуцира и представи бившият престолонаследник Симеон Сакскобургготски, който не само че основа партия, стана премиер, но и след кратката си кариера продължава да подскача на сцената.

Симеон успя да концентрира желанията и мечтите на хората върху немощната си фигура и се превърна в илюзорен Спасител, който в крайна сметка се оказа обикновен лъжец. Но остави наследник – бившият си телохранител, когото вкара в политиката и му осигури безпроблемна кариера дотолкова, че Борисов от главен секретар на МВР мина през кметския престол в София и за трети път е премиер на нещастна България, тази съсипана лаборатория за политически и управленски експерименти.
Сега е ред на Славчо да повтори Симеон. Вероятно в някакъв музикално-сценичен вариант. Славчо може би ще постигне известни успехи, ще подлъже някакви хора да се строят под байряците му, докато се усетят, че са зрители на помпозна илюзия и участници в поредната измама. Защото народът е късопаметен, става все по-неграмотен и все по-опростачен, за което немалък принос имат и самия Славчо, и себеподобните му.

Славчо е продължение на линията Тато-Симеон-Бойко и който не го е разбрал, проявява опасно политическо късогледсво и опасна житейска неопитност.

Славчо не знае и не може да разбере, че политиката, за да е продуктивна, трябва да е резултат от работата на разумни, образовани, опитни в управлението и компетентни хора, какъвто Славчо не е, подобно на Симеон и Бойко. Личните успехи в един или друг вид бизнес са добър атестат, но не са гаранция, че можеш да правиш успешна политика и да бъдеш държавник.

Съветвам изкушените от новия „проект“ да си припомнят кратката ми дефиниция за Славчо, че е най-дългата патерица на Бойко. От всеки бастун политик не става. Нищо, че ние експериментираме от 1878 г., та до ден днешен. Комбинаторите не могат да бъдат месии и спасители.
На тв проекта на Славчо няма да се спирам, тъй като нашенският ефир търпи всичко и не очаквам Славчо и съратниците му да произведат някакъв качествен продукт, по-различен от създаденото досега от него.
Любо КОЛЬОВСКИ, умерен оптимист