Велислава Дърева: Вчерашната „шпионска“ акция е откровена репресия срещу една гражданска организация

Хора от ДАНС са отишли в дома на Юрий Борисов в 7 ч. сутринта, в продължение на 4 часа са правили обиск, той е изведен с белезници, обясни в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин“ журналистът Велислава Дърева.

Вчера бившият главен редактор на вестник „Дума“ Юрий Борисов е бил задържан по разследване за шпионаж, разпитан е и в последствие е освободен. Юрий Борисов е част от ръководството на Национално движение „Русофили“ в ролята на негов секретар и бивш депутат от БСП.

Иззели са компрометиращи материали като един приветствен адрес на предишния председател на Народното събрание – г-н Главчев, до движение „Русофили“, също така и приветствие от негово светейшество патриарх Неофит, както и една папка с вестникарски изрезки. Това са шпионските материали, посочи Велислава Дърева.

След като разбрах за ареста на Юрий Борисов, започнах да търся и председателя „Русофили“ Николай Малинов, но нямам връзка с него, посочи и Светлана Шаренкова. Тя призова властите да дадат информация къде се намира той.

По думите на Велислава Дърева в сдружението „Русофили“ е гражданска организация, в нея членуват хора от всички политически партии. Вчера празнувахме победата над фашизма, а в същия момент се оказа, че фашизмът се е завърнал в България, коментира още Велислава Дърева. Според нея това е откровена репресия срещу една гражданска организация. Да извършиш това безобразие на връх 9 септември, трябва да си или много глупав, или да си много нагъл. Това предизвика истински шок в журналистическата колегия, каза още Велислава Дърева.

Обвинението в шпионаж е много тежко обвинение, отбеляза и Светлана Шаренкова. По думите й, за да може да работи човек в полза на друга държава и да се подложи в услуга на чужди институции, той трябва да има достъп до класифицирана информация. Това са неправителствени организации, те работят в полето на гражданското общество – каква информация биха могли да изнасят, каза още Светлана Шаренкова.

cross.bg

loading...