Велислава Дърева: 30 год. историята се подменя – няма антифашисти, има неграмотни бандити с каскети!

Трябва да четем цялото изречение на историята, а не да си избираме това, което на нас ни харесва и това, което ни устройва.

Това каза журналистът и член на Националния съвет на БСП Велислава Дърева по време на представянето на книгата си „Атентатът`1925. Денят, в който се отвориха портите Адови”, предаде „Фокус“.

„Ако приемем, че историята на събитията в книгата от трите войни, двете национални катастрофи и се мине през Деветоюнския преврат и отрязаната глава на Александър Стамболийски, после през Закона за защита на държавата и бруталните разстрели на леви хора по улиците на София, убийствата на депутатите комунисти, за да се стигне до атентата в „Св. Неделя“ и всичко последвало след атентата, са едно изречение. Историята не може да се каже с едно изречение, но да допуснем това. Какво става с това изречение? 95 години ще станат през 2020 г. от атентата – едните четат изречението в първата половина, другите във втората. Така си обясняват света – с половин изречение. Трябва да се чете цялото изречение, а те са много и те всички са все по-ужасни и колкото повече четеш, става все по-ужасно“, каза в изложението си Дърева.

Според нея атентатът в „Св. Неделя“ е провокиран от самата власт. „С поведението на тази власт. Цялата политика на Александър Цанков е една непрекъсната провокация. Ако на тавана на храма „Св. Неделя“ е струпан взрив, политиката на управляващите в онзи момент са струпали мегатонове политически взрив в държавата, който рано или късно, ще гръмне“, допълни авторът на книгата.

„Накрая на книгата вие ще видите вместо послеслов списъците на загиналите. На загиналите под руините на храма, списъкът направен от Екатерина Каравелова в средата на май 1925 г., който тя изпраща на княгина Надежда, сестрата на цар Борис. Това е списък на безследно изчезнали към онзи момент и имена на хора, които успявах в периода на писане на да изнамеря, да открия. Накрая завършва със страшния списък на Антон Страшимиров с имената на българските публицисти и писатели и той завършва с думите: „Този кървав стълб ще стряска бъдещите поколения“. И наистина може би е време, защото ние сме бъдещото поколение, да се стреснем. Мисля си, че в цялата тази работа няма невинни. Невинни са само жертвите при атентата и жертвите, избити по един чудовищен начин след атентата. Затова повтарям – да четем цялото изречение на историята, а да не си избираме това, което на нас ни харесва и това, което ни устройва“, каза още Велислава Дърева.

Авторът на книгата отчете, че през последните 30 години има един заговор срещу паметта. „Заговор срещу историческата памет в България, защото последните 30 години историята се подменя, историческата истина се подменя. Това е най-величествения фейкнюз, произвеждан някога. 30 години фейкнюз – това е подмяната на историята. Няма антифашистки, има някакви банди, някакви престъпници, цървули, каскети, неграмотни, които тръгнали срещу законната власт и следователно напълно си заслужават да бъдат разстреляни, избесени, задушени потопени в шлепове, изгорени живи в пещите, захвърлени по някакви оврази и канавки“, каза още Дърева. Според нея трябва да се прекрати заговорът срещу паметта.

„Най-лесно се управлява безпаметен народ. Народ, който не помни, не знае, не иска да помни и не иска да знае. Обаче ние помним и знаем и искаме да помним и да знаем, затова благодаря на всички, които са тук тази вечер“, каза  в заключение Велислава Дърева. И благодари на евродепутатите Сергей Станишев и Георги Пирински за това, че са тук и че са помогнали да я има книгата й.

Според историкът проф. Искра Баева книгата на Дърева оспорва виждането за атентата от 1925 г., наложило се в много писания, което лансира само дясната гледна точка за събитията.

„Велислава е смела. Тя винаги е била смела и трябва такъв човек да дойде, за да започне такава една смела дискусия с всичките последици“, продължи проф. Баева. „Като фактология този атентат е изследван вече от проф. Георги Наумов, но фактите, ако не ги поставим в контекста на тенденциите и процесите, едва ли можем правилно да ги оценим“, добави проф. Баева.

Според историка проф. Евгения Калинова книгата „Атентатът`1925. Денят, в който се отвориха портите Адови” на Велислава Дърева не е историческо изследване, не е и само публицистика. Според нея журналистите трябва да тревожат общественото съзнание и затова им е присъщо да подберат определени документи и да не се стремят към покритие на всички извори.

Проф. Поппетров пък посочи,че книгата трябва да намери път към голям брой читатели. „Книгите имат собствена съдба, оттук нататък ще видим каква ще е съдбата на книгата“, допълни още той.

http://epicenter.bg