Вече сме заемали 91, а не 112 място по свобода на словото. Обаче защо ли нямам усещането медиите ни да са станали по-свободни?

Според някаква класация на някаква организация медиите в България били станали по-свободни. Вече сме заемали 91, а не 112 място по свобода на словото. Тази информация явно трябва да ни накара да си хвърляме капите от радост. Обаче защо ли нямам усещането медиите ни да са станали по-свободни? Даже тъкмо обратното усещане имам.

Диктатът върху медиите става все по-ожесточен, а призивите всички да следват „правилната генерална линия“ биват произнасяни с все по-нетърпящ възражение тон. Вижте политическите предавания на БНТ, Би Ти Ви и Нова. Там ежедневно, ежечасно и ежеминутно ни предлагат една-единствена гледна точка относно войната в Украйна. Явно това е причината медиите ни да бъдат определяни като „по-свободни“.

Предполагам, че ако въпросните телевизии, както и някои други СМИ продължат денонощно да ругаят Путин и да венцехвалят Зеленски, можем и първо място по свобода да заемем в онази класация на онази организация. Твърде извратена ми изглежда такава „свобода“.

Петър Волгин