ВЕЧЕ СМЕ СВЕТОВЕН БРОНЗОВ МЕДАЛИСТ ПО САМОУБИЙСТВА!

От 0,11 ‰ преди две години промилът на самоубийствата у нас се е качил неимоверно много, ако съдим по публикуваните из медиите официални статистически данни за първите 5 месеца тази година (виж таблицата).
От тях следва, че средно на месец у нас се самоубиват 133 души. При екстраполиране за цялата година (12 месеца) можем да очакваме 1600 самоубийства за 2020 год. Това е ужасяващ рекорд, защото представлява годишен коефициент на самоубийства точно 0,24 ‰. Това е повече от 2 пъти, 2,2 пъти, 220% увеличение на самоубиствста само за две години.
Този факт извежда България с въпросните нейни 0,24‰ в тройката на страните в света с най-много самоубийства, на трето място, значи бронзов медал, сред 230 страни, след Южна Корея с 31,9 ‰ и Литва с 0,27 ‰. Това е изключително тревожно и опасно за нацията:
Качихме се на трето място в света по самоубийства! Оле!
Така. Но вижте официално становище по въпроса (копи-пейст от национална медия) за баламурниците:
“У нас през последните десетина години се наблюдава трайна тенденция към намаляване на самоубийствата, посочи д-р Владимир Ненков от Националния център за обществено здраве:
Мястото на България, сравнена с другите държави – 3 пъти по-малко от Русия, два пъти по-малко от Япония и съизмеримо със САЩ. Тенденцията през последните години е стабилно намаляване както на опитите, така и на смъртността от самоубийства в цялата популация. Съотношението смърт към опити е 1 към 4, малко по-ниско е от световните данни. Според различни автори е между 6 и 25 опита на 1 реализиран“.
(https://bnr.bg/…/101176…/samoubiistvata-v-balgaria-namalavat)
Разбирате ли манипулацията, братя?
Първо, не се съобщава все пак колко е коефициентът в промили на самоубийствата годишно у нас, каква точно динамика има и т.н., и не се сравнява с други европейски страни;
Второ, внушава се спокойствие (три пъти по-малко самоубийства от Русия, два пъти по-малко от Япония) и даже национална гордост, че сме равни със… САЩ, браво!Нищо от това не е вярно! За 2019 г. годишният коефициент на самоубийствата в Япония е 0,16 ‰, и няма как ние да сме с 0,05 ‰, нали?
Трето, този Ненков казва: “Съотношението смърт към опити е 1 към 4, малко по-ниско е от световните данни, което според различни автори е между 6 и 25 опита на 1 реализиран“, и ние имаме чувството, че нещата у нас са по-добре отколкото навсякъде в света.
А то не е така, даже е страховито! Представяте ли си, в другите страни едва на 25 суицидни опита 1 е успешен, а у нас всеки четвърти опитал да се самоубие, се самоубива, което показва уникална трагична решителност и упорство за самоубийство.
Това е също печален световен рекорд на България при ГЕРБ.
По мои сметки при управлението на гербаджиите за 10 години у нас са се самоубили, главно поради бедност, мизерия, отчаяние около 15 000 души, а може би и много повече, тъй като системата за отчитане и представяне на данните за суицидите далеч не е изрядна, фалшива е, подобно на всичко в страната ни.

Четете моите текстове!
Купувайте и четете моите книги!
Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com
акад. Петър Иванов

loading...