Взимаме един известен спортист, закачаме го към един с 0:29% (който говори за градска десница, следователно все нещо ще отцепи от нея)

В последната седмица всички ние наблюдаваме широка медийна експозиция на „Консервативното обединение на десницата“ („КОД) – партията на г-н Петър Москов.

Това е притеснително, защото на последните избори „КОД“ получи малко над 9 000 гласа, което в проценти се равнява на 0,29%. За сравнение, „Движение на непартийните кандидати“ има 0,53% – резултат, почти двойно надхвърлящ този на „КОД“.

Със сигурност това не е резултат, който предполага високо обществено внимание, нито пък е резултат, който обяснява присъствието на г-н Кубрат Пулев в Тази сутрин по bTV.

Всеки, който поне мъничко се е занимавал с журналистика (PR, комуникации) си дава ясна сметка, че г-н Пулев – заради спортните си постижения – е алибито, което оправдава това несъразмерно голямо присъствие на „КОД“ в медиите.

Нека не забравяме и факта, че г-н Пулев в миналото си е споделял симпатии към доскоро управлявалата партия „ГЕРБ“.

Поне за мен това мащабно медийно присъствие на „КОД“ е индикация, че тази партия среща подкрепа и разбиране от страна на хора, които имат ресурса и влиянието да се намесват в медиите.

Вярвам, че всеки мислещ човек разбира, че политическото присъствие на г-н Пулев в сутрешната програма на bTV (при това, в най-гледаното време от сутрешния пояс, а именно 8:00-8:30) е неоправдано от всяка една гледна точка.

Изглежда, че става въпрос за една много проста схема. Взимаме един известен спортист, закачаме го към един с 0:29% (който говори за градска десница, следователно все нещо ще отцепи от нея), правим всичко възможно да ги напомпаме.

Големият въпрос наистина е какви са критериите, по които bTV избира събеседниците си. Защото, както г-н Кубрат Пулев днес, така и г-н Димитър Узунов вчера не покриват кой знае какви изисквания, най-малкото поради позициите, които заемат (не заемат) в момента.

Доста тъжно е, когато най-голямата частна национална телевизия наподобява стрийминг канал на мъжа от Банкя и неговите хора и интереси.

UPDATE: В крайна сметка г-н Пулев обяви, че няма да се включи към „КОД“. Което обаче не променя две неща:

1. Пулев спомогна на „КОД“ да увеличат разпознаваемостта си и присъствието си в медиите;

2. Още по-лошо за bTV. Защо, по дяволите, канят човек, който ни казва, че няма да участва, а те са го поканили, защото участва!?!?!?

Мартин Димитров