Виктор Орбан: Политиката на ЕС спрямо Русия е примитивна

Европейският съюз провежда „примитивна“ политика по отношение на Русия, заяви в събота министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пред етнически унгарци в румънския град Байле Тушнад, предава ТАСС цитирани от Фокус.

„От моята гледна точка, ЕС провежда, простете за израза, примитивна политика по отношение на Русия, твърдейки, че тя е заплаха. Действително в Евросъюза има държави, които могат да се чувстват застрашени от Русия. Това са балтийските страни и Полша, чиито история и географско положение потвърждават това, но по-голямата част от държавите в ЕС не чувстват такава опасност – нито словаците, нито чехите, нито унгарците имат причина да вярват, че Русия представлява заплаха за тях“, заяви Орбан.

„При тези условия е ясно, че балтийските държави, Полша и други държави биха спечелили от допълнителни гаранции от НАТО и ЕС, за да се чувстват спокойни, но останалите държави биха спечелили от развитието на двустранните отношенията с Русия“, продължи унгарският премиер.

„Така че вместо тази примитивна политика към Русия, ние имаме нужда от много по-диференцирана, много по-специфична политика“, казва той.

Според него „… Русия не се чувства безопасно, ако около нея няма буферни зони“ и затова се интересува от създаването на такива.

„Това се случи с Украйна, но украинците заявиха ясно и твърдо, че не желаят да се превръщат в такава буферна зона, а искат да се приближат към ЕС и НАТО и да построят една модерна Украйна“, обясни още Орбан.

 Виктор Орбан: Политиката на ЕС спрямо Русия е примитивна

cross.bg