Виктор Орбан прочете присъдата на Европа

Според него с антируските санкции, ЕС сам се и прострелял в крака

Унгарският президент Виктор Орбан разпали грандиозен скандал с присъдата, която изрече за Европа.

„Украйна може да загуби значителна част от земите си“, заяви той по време на закрито заседание на партията Фидес – Унгарски граждански съюз, отбелязват информационните агенции.

„Конфликтът в Украйна заплашва да се проточи до 2030 г. и в резултат на това Киев може да загуби една трета или половината от териториите си“, цитира думите му вестник „Nepszava“.

Освен това за пълномащабните военни действия в Украйна, Орбан хвърли обвинение върху
Запада.
„Конфликтът в Украйна можеше да е локален, но Западът се намеси и го направи глобален“, заяви унгарският премиер.

Той за пореден път заяви, че с антируските санкции, ЕС сам се и прострелял в крака.
„Поради енергийната криза, причинена от санкциите, до 40% от европейската индустрия може да спре през зимата“, предупреди Орбан и добави, че е против санкциите.

Конференцията се проведе при закрити врати, така че изявленията на политика станаха известни седмица след събитието.

Същевременно Европейската комисия предложи спирането на 65% от плащанията по три оперативни програми от кохезионната политика за Унгария.
Мярката се прилага за първи път е и част от новото законодателство на Брюксел, което обвързва плащанията от евробюджета със зачитането на върховенството на закона.

Притесненията на Брюксел по отношение на Унгария са свързани с непрозрачни обществени поръчки, липсата на прозрачност при използването на евросредствата и липсата на напредък в борбата с корупцията.
Източник: standartnews.com