ВИСОК, ДЪЛЪГ, СИЛЕН….ИЛИ ЕТЮД ПО ФРОЙД….

Онуй днес ми припомни лекциите по психология. Макар, че някои направо биха се насочили към психиатрията като наука, която да обясни изцепките на банкянския тулуп. Ноторен факт е, че Онуй, поради липса на други качества, се опитва да се прави на мъжкар, като отъждествява височината и сланините като проява на мъжественост. Явно никой не е посмял да му каже какво е мъж и колко много той се различава от еталона.

Но да спра с психоанализата на преходното звено. Бих предположила, че ако познаваше Онуй, Фройд и неговите последователи щяха да достигнат нови, още по-високи висини в науката на психоанализата. Всъщност логически Онуй е елементарен – избива комплекси. Ама много избиване и много комплекси.

Също като селският побойник, който не блести с мозъчни гънки, Онуй си мисли, че мащабността му е някакво качество. Бих му напомнила например Наполеон, Цезар, Марат и прочие известни фигури от историята, които не са се отличавали с височина и сила, а по-скоро с интелект, смелост, способности на държавници и мъжка дума. Неща, които Онуй сигурно ще търси в тълковния речник. За него върхът на силата е да нарече нещастните журналистки, които подтичват след него, за да си пазят хляба „мисирки“. Както и да нарече ПКП една обрана ментално женица, която заема висок пост. Сигурно се е чувствал голям и силен мъж в тези ситуации. Защото извън тях, е пигмей. Интелектуален и физически.

Елена Гунчева