Висша форма на цинизъм

Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ, било нецелесъобразно и не бивало да се намесва в частно-правни взаимоотношения. Това разбрахме от финансовия министър Горанов, който вчера се яви вместо началника си Борисов пред Временната парламентарна комисия, създадена специално за скандалния случай. А както обикновено става при подобни напечени ситуации, премиерът се покри като мишка, за да избегне неудобните въпроси и евентуалната буря, която отново може да взриви обществото. Такава обаче в момента не се забелязва, затова и Горанов атакува с неприкрит цинизъм: първоначалното намерение държавата да се включи в сделката било заради обществените реакции на недоволство. Демек, излъгахме ви! Изчакаха да мине шумотевицата, да се натрупат други скандали и сега, когато напрежението спадна – отново ни сервираха това, което се очакваше – Гинка.
Във всяка цивилизована държава подобно поведение би повлякло след себе си не една и две оставки. У нас обаче лъжите на днешната власт са превърнати в стил на нейното управление, което хашлашки ни се изплюва в лицето. Сякаш хората са идиоти и не помнят какво им бе обещано лично от Борисов.
Същият, който сега отсъства. Но явно държава отдавна няма, така че неучастието и безхаберието й за националните интереси не учудва никого. А така е не само по отношение на ЧЕЗ, а и за Истанбулската конвенция, руските дипломати, безпринципното подмазвачество пред Ердоган и всякакви други поети от Борисов и кабинета му ангажименти и обещания. Под обществения натиск правят крачка назад, изтипосват се пред медиите, за да се похвалят колко мъдро са постъпили, а после най-безсрамно правят точно обратното. Важното е да се клати вагонът, та да мислят всички, че пътуваме. За целта си има цял щаб от клакьори, чиято задача е да приспиват обществото и да успокояват властта. Като например вчерашното проучване на една социологическа агенциийка, която се опитва да внуши, че още живеем в лежерно безвремие на „стабилност“, в което ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и да се радва на народната любов.
Колкото до скандала с ЧЕЗ, излиза, че отново се връщаме на първоначалната точка – те отново тупкат топката, смятайки, че хората са забравили каква далавера се вихри. И децата разбраха, че Гинка е бушон и подставено лице, но ГЕРБ нямат никакво желание да извадят на бял свят кой иска да направи една трета от страната зависима от него! Затова пък устремено вървят към целта, която са си поставили. Нищо, че „пазарната икономика“ на Борисов, Гинка, Марешки, Пеевски се оказа непосилна за такива като ЧЕЗ, Теленор и Сосиете женерал, които панически си стегнаха багажа.
Само си мисля дали ако отново народът се събуди и скочи срещу това безобразие, Борисов няма пак да обърне палачинката. И пак да се яви на „бял кон“, за да потушава пожари. Затова нека пак да попитаме: Кой взе решение държавата да не участва? Правителството или Борисов еднолично? Същият въпрос е валиден и за първото решение, с което привикаха Гинка и обещаха обратното.

Валентин Георгиев

http://duma.bg