Вкара ли се България в нов капан с газа?

Куюмджиев обаче не скри, че е скептичен, че ще можем да спечелим този спор

Енергийните експерти Явор Куюмджиев и Красимир Манов разкриха дали страната ни се е вкарала в нов капан с газа.

Те коментираха доставките на газ и намерението на страната ни да възобнови разговорите с Русия и „Газпром” в ефира на предаването на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Това, че няма газ на Балканския полуостров, не е истина. Има, само че е руски. Въпросът е ние да се преборим за по-ниска цена“, разкри Куюмджиев.
Той изрази съмнения, че Москва ще се съгласи да изпълни договора си с България до края на годината. А спорът за това кой е виновен в настоящата ситуация ще се реши на арбитраж.

Куюмджиев обаче не скри, че е скептичен, че ще можем да спечелим този спор, защото в крайна сметка има и много други примери за подобни договори, които хората са възприели и плащат по новия начин, определен от „Газпром”.

Експертът Красимир Манов пък разкри, че в Европейския съюз няма фирма с преобладаващо държавно участие, която да извършва плащането по начина, определен от „Газпром” и Русия. „Договорът съществува и в момента, но не се изпълнява. Арбитражи има не само за България и за „Булгаргаз”. Много фирми ще отидат на подобни дела”, подчерта той.

Явор Куюмджиев пък на свой ред припомни, че без значение, че в последните месеци сме се отказали от руския газ на практика страната ни продължава да използва същия този газ, но през посредници.
В заключение той посочи, че на държавата не й остава нищо друго, освен да изтегли някакви големи заеми и всички да плащаме скъпия газ, а държавата да ни помага.
Източник: standartnews.com