Владимир Береану: Опитите да ограничи борбата с корупцията събориха правителството в Румъния

Виорика Дънчила вече не е премиер на Румъния. Естествено, че основната причина за промяна на мнението на избирателите са ужасяващите действия на социалдемократите в опита им да ограничат борбата с корупцията и изобщо начина им на действие.

Това заяви пред Фрог Нюз журналистът Владимир Береану във връзка с вота на недоверие, който получи днес Румънското правителство.  Ето какъв анализ и прогноза направи той:

Социалдемократите имаха много сериозен въпрос – техният ръководител и този, който тайно ръководеше цялата страна, бе застрашен от затвор заради корупция. Той се опита в течение на две години и половина да променя законодателството, за да не влезе в затвора. Така хем нанесе сериозен удар върху борбата с корупцията, хем не успя да избегне затвора. В момента Ливиу Драгня е в затвора, а само преди ден излезе решение на Конституционния съд, че няма никаква възможност да излезе на свобода преди да излежи пълната си присъда. Неговите действия разклатиха държавата, не постигнаха основната си цел и станаха повод за вота срещу социалдемократите.

Протести сега няма да има, защото нещата вървят като резултат от протестите, които бяха до тук. Първо, Драгня  е в затвора, а правителството на Виорика Дънчила падна. Това правителство беше абсурдно, защото бе избрано от самия Ливиу Драгня с идеята там да има човек, когото той да контролира. Г-жа Дънчила бе избрана едва ли не заради своята некадърност, а не за да бъде качествен премиер. Тя няма място в политиката, предизвикваше шеги и майтапи сред журналистите почти ежедневно с глупостите, които вършеше. Така че падането на правителството е нормално и е вследствие на всички протести. Би трябвало и у нас, в България, да стане нещо подобно, но явно нямаме нито протести, нито гражданската ни активност води до някакъв ефект.

Още вчера казах по новините на „Евроком“, че днес ще падне правителството. Гласуването бе доста напрегнато, тайно, с бели и черни топки, които се броят  накрая. Това е краен вид гласуване в Румънския парламент.  Прави в случаи, когато въпросът е изключително важен за страната. Търси се истинското мнение на депутатите като отделни личности, а не като партийни избраници. По този начин се гласува винаги, когато се взема много важно решение или се приема изключително важен закон.

Президентът Клаус Йоханис реагира оментално: още утре започват преговори между поканените от него партии за съставяне на ново правителство. Почти очевидно е, че тези партии няма да успеят да съставят правителство. Най-вероятно решение на кризата ще донесат предсрочни избори. Което означава, че президентът ще назначи временно правителство, чиято основна задача ще бъде поддържа страната и да я подготви за нови избори.

На изборите социалдемократите със сигурност ще загубят и новото правителство ще бъде коалиция от опозиционните партии, най-вече либералната и новата партия, на студентите, на младите хора, която се разви в Интернет. Тя получи на европейските избори 23 %, точно колкото получиха и социалдемократите. Ще припомня, че на европейските избори социалдемократите паднаха от над 50 % на парламентарни избори до 23 %. Либералите получиха 26 %. Тези резултати ще се повторят на следващите избори.

При всичkи случаи политиката в Румъния коренно ще се промени.

.

https://frognews.bg

loading...