Владимир Путин: Сили в САЩ са готови да пожертват руско-американските отношения

Руският президент Владимир Путин каза, че първата му двустранна среща с американския държавен глава Доналд Тръмп е била успешна и обвини опонентите на Тръмп в САЩ, че пречат на всякакъв напредък по темите, които двамата са обсъждали.

Путин каза пред руски дипломати и постоянни представители, събрали се на съвещание в Москва, че руско-американските връзки са „в някои отношения по-лоши, отколкото през Студената война“, но срещата му с Тръмп в понеделник е позволила те да поемат „по пътя на положителните промени“.

„Разбира се, би било наивно да се вярва, че трупаните с години проблеми ще бъдат решени за няколко часа, а и никой не разчиташе на това, въпреки това вярвам, че все пак сме тръгнали по пътя към тези положителни промени“, каза Путин.

„Ще видим как ще се развият нещата в бъдеще“, добави той и изрази загриженост от неназовани „сили“ в САЩ, които се опитват да осуетят всякакво подобряване на отношенията, особено сътрудничеството във войната в Сирия или в сферата на контрола върху оръжията. „Виждаме, че в САЩ има сили, които са готови лесно да пожертват руско-американските отношения заради амбициите си“, каза Путин.

Пред руските дипломати той каза още, че „въпреки цялата разлика във възгледите“, двамата с Тръмп са били на едно мнение, че „руско-американските отношения са в крайно незадоволително състояние“.

Говорейки за срещата в Хелзинки, Путин настоя, че Русия остава „отворена за контакти със САЩ“.

Президентът подчерта, че работата за продължаване на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия трябва да започне веднага, защото иначе през 2021 г. договорът ще прекрати действието си. Путин изтъкна, че в САЩ има хора, готови да пожертват дори и гаранциите за сигурността на страната си

Резултат с изображение за руско-американските отношения

cross.bg

loading...