Владимир Путин спасява Чубайс

Има съмнения, че може да е бил отровен

Оказва се, че руският президент Владимир Путин спасява бившия си съветник Анатолий Чубайс.

Той бе приет в болница на остров Сардиния, Италия с диагноза синдром на Гилен-Баре. Това е рядко срещано заболяване, засягащо преди всичко възрастни хора и мъже.

При него имунната система на човека засяга собствените му периферни нерви и в тежки случаи може да доведе до парализа на крайниците или лицевите мускули. При 20-30% от хората се засягат гръдните мускули, което пък води до затруднено дишане.

Междувременно в италианските медии се прокраднаха съмнения, че Чубайс може да е бил отровен.
От Русия пък изразяват готовност да помогнат за лечението му, ако им бъде поискана такава помощ, заяви говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той окачестви като „печална“ новината за влошеното здраве на Чубайс и дори му пожела скорошно оздравяване.
Песков подчерта, че Москва не разполага с подробности, но винаги прави опити да помага на руски граждани, какъвто е Анатолий Чубайс, предаде БТА.

От СЗО посочват, че синдромът може да засегне хора на всякаква възраст, но повечето от тях успяват да се възстановят напълно дори в най-тежките случаи на синдрома.
Първа за болестта на Чубайс съобщи телевизионната водеща Ксения Собчак в своя акаунт в Telegram, позовавайки се на съпругата на политика. По думите ѝ Чубайс е в реанимация.

„Бях хоспитализиран в европейска клиника с диагноза синдром на Гилен-Баре. Състоянието ми е умерено и стабилно“, цитира Собчак думите на Чубайс.

Анонимен източник твърди, че в неделя състоянието на Чубайс се е подобрило, след като му е било осигурено лечение.
Източник: standartnews.com