Владимир Путин със сериозно предупреждение към ЕС

Той алармира, че цените ще скочат до небето

Руският президент Владимир Путин предупреди, че потокът на руски газ към европейските клиенти е намалял по вина на Запада и допълни, че може да продължи да свива доставките.

Това изявление на руския държавен глава засили още повече напрежението върху Евросъюза, който се опасява, че Русия може да прекрати газовите доставки, за да провокира политически и икономически хаос през зимата в Европа, посочва Асошейтед прес.

Пред руски медии в Техеран, където разговаря с лидерите на Турция и Иран, Владимир Путин заяви, че количествата газ, които се транспортират по газопровода „Северен поток 1“ до Германия ще продължат да спадат.

Ако турбината не бъде сменена бързо те ще спаднат от 60 до 30 млн. кубични метра дневно, което е около една пета от капацитета на съоръжението.
Той подчерта, че страната му би могла да пусна в експлоатация „Северен поток 2“, който бе завършен наскоро, но едва с половината от планирания му капацитет, тъй като оставалите количества ще бъдат използвани за вътрешни нужди.

Владимир Путин отправи предупреждение към Запада и че планът да ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна, ще доведе до дестабилизация на петролния пазар в световен мащаб, което пък на свой ред ще провокира нов скок в цените.

„Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият – повишаване на цените. Цените ще скочат до небето“, категоричен бе той.
Източник: vesti.bg