Владо Береану: Какъвто и ремонт да видиш в София, след 3 месеца нещо се разпада

Журналистът Владимир Береану коментира корупцията по 7/8 тв:

„Минахме през различни етапи. Но така е, когато събаряш нещо, което е 12 -годишно и което вече беше влязло институционално. То нямаше друго. Имаше една опозиция БСП, но имаха и техни хора, които се възползваха, за ДПС да не говорим. Тази система трябваше да се разпадне и тя се разпадна по трудния начин. Появиха се нови партии, различни, с проблеми.

Но със сигурност върху тях е надеждата на хората да се прекрати това нещо или да се намали. Корупция има и в Германия и във Франция, но първо тя е много малко и като икономически ефект е мъничка. Там крадат много умно. Крадат по 5, по 6 % от нещо. Взимат 10% комисионна. У нас се стига до 40-50% и това, което го правиш, го правиш некачествено, защото вече няма пари. Това е сериозен проблем, който виждаме ежедневно.

Какъвто и ремонт да видиш в София, след 3 месеца нещо се разпада. Преминахме през един доста мъчителен преиод с избори, служебно правителство, което не е създадено от политически сили. Там можеш да улучиш 12, но все 5 няма да улучиш. То няма закон зад себе си. Двама трима министри си поставят задачата да разкрият тези схеми.“

petel.bg