ВЛАСТТА СЕ ДЪРЖИ САМО ОТ ТЪНКАТА ПАЯЖИНА НА ЗАВИСИМОСТИ

Може да бъде изображение с 1 човек и изправенМоже да бъде изображение с 1 човек и изправенМоже да бъде изображение с 1 човек и изправен

Че МОЛ-коалицията се клати, е известно още от първия ден на правителството Петков. Че няма да издържат много заедно, е известно на всички, дори на феновете на партиите в коалицията. Че досега са се задържали във властта, само защото има за разпределяне едни пари, също е ясно.

Но камъните по пътя на управлението започнаха да стават много. Спорове /най-вече за пари и постове, а не за принципни позиции/, удари под кръста, взаимно плюене /трябва да признаете, че така, както те взаимно се плюят помежду си и от опозицията не успяваме да го направим/, но се държат. По няколко причини:

– БСП са във властова абстиненция и още не са се излекували, а и знаят добре, че скоро власт няма да видят. Всеки ден в управлението е ден на усвояване и захранване с власт;
– ИТН знаят, че повече няма да участват в управление, бесни са, защото им се провалиха плановете за управител на БНБ, а парите за пътища успяха да си ги отвоюват с много усилия, отстъпки и унижения. Техните министри постоянно са бламирани от Петков.
– ДБ си знаят, че са заникъде с тази подкрепа и затова са против избори изобщо, защото, както каза виден дъбъл – „Путин ще ги спечели!“ – защо и как, не смея да питам, да не задълбоча душевните му проблеми.
– ПП са аморфна маса, усвояваща власт, която вече изгуби огромна част от електората си. Самият Петков – лице на промяната, стана за смях и подигравки и вече не може да бъде носител на новото и промяната, а само на срама и позора.

Но това не може да продължава вечно. Днес министрите на ИТН напуснаха заседанието на Министерски съвет. Не защото имат принципни различия, а заради това, че не са отпуснати достатъчно пари за това, което те са поискали. Всъщност са си прави. Петков се държи с ИТН като с доведеното помиярче в къщата и постоянно ги наритва и ограничава в храненето.

Управлението е дискридитирано дотолкова, че за половин година във властта, това правителство стана най-мразеното в новата ни история. Което и налага всяка една партия, участваща в това управление, да се опита поне да запази някакъв позитив, като стане причина за предсрочното му освобождаване и нови предсрочни избори. И е много възможно именно това да е разрешението на ситуацията сега.

В същото време законодателната власт е напълно безпомощна и зависима от правителството. Депутатите от коалицията за мен се олицетворяват от Хазарта, показващ среден пръст на народа си, от Михнев, който показва детска количка от трибуната на Народното събрание и превъзбудения Митев с вратовръзката на охлюви. Както се казва: Погледни и закривай!

Елена Гунчева