ВМЕСТО ДА МРЪНКАТЕ, СИ ВЪЗПИТАВАЙТЕ ДЕЦАТА!

Чета днес в пресата възмущението на майката на едно момиче, избягало в Германия. На 17 години. Майката дълбоко възмутена, че Германия не й връща „детето“. Разбра се, че девойчето избягало с един от недосегаемите. И сега -ама как можело? Ами може и вината е ваша!

Покрай синът си се нагледах на изпълнения на негови връстници и най-вече връстнички. Някои от които съвсем безнадзорни. Дори вчера бях потресена една група момичета на не повече от 12-13 години на висок глас говореха с псувни и жаргон, който дори жриците на Скобелева майка щяха да заклеймят като прекалено вулгарен. Добре изглеждащи момичета, добре облечени….Говорещи за мъже, за секс и за свалки. И се питам къде в този момент са майките и бащите им? Или се сещат за тях едва когато децата им решат да претворят думите в дела?

Преди няколко месеца пък във фейсбук засякох профил на момиче от училището на сина ми, на който тя беше по бански с предизвикателни пози и коментари на разни чичковци, които ме накараха да се изчервя. Същото момиче се изразява по толкова вулгарен начин, че бях потресена. Обърнах внимание на някои от учителите, а те вдигнаха рамене и казаха, че не се бъркат.

И се чудя – тези родители, тази майка не вижда ли как дъщеря й преминава всякакви граници на морал и възпитание и то публично? Не я ли следи какво прави, как се облича? Не ви прави впечатление, че дъщерите ви се обличат като магистрални труженички, а след това сте учудени, че отиват в чужбина да работят като такива и търсите отговорност от държавата?

Поставям един въпрос, за който бях заклеймена. Още когато преди години коментирах случаят „Белнейски“. Защото не мога да оправдая майка на две малки момичета, едната от които малолетна, която ги оставя да пренощуват извън дома и дори не се интересува къде са във всеки един момент. И която ги пуска сами по дискотеки в друг град. А дори й дадоха да осинови дете, след убийството на момичетата.

Всички сме виждали по магазините малки деца, които удрят и обиждат родителите си. Които реагират….неадекватно. Макар и неопитна майка, с подобна ситуация се справих от първия път. Втори път нямаше! Урокът се преподава така, че да не се налага да се повтаря!

Голяма част от проблемите в българското общество се дължи на родителите. Които не виждат децата си. Хранят ги, обличат ги, но не ги виждат. Не виждат нищо лошо 13-годишната им дъщеря да си е разкопчала блузата до пъпа, а полата и да стига също до там. Не питат къде ходи по тъмно и с кого. Не правят дори забележка на вулгарния език. А после питат: Ама що така! Защитават ги, когато се бият в училище. Не че и аз не съм се била, или мои съученици. Но разтърваването беше бързо, а наказанието такова, че да не смеем да повторим.

Ами така! Защото сте некадърни родители! Ако детето ви взема наркотици – виновни сте вие! Ако детето ви избяга от къщи – също! Защото, когато е трябвало, не сте виждали! Най-лесното е да мрънкаш и да очакваш държавата и обществото да свършат това, което ти си пропуснал да направиш първите седем години за детето си!

Елена Гунчева

loading...