ВМРО внесе сигнал в прокуратурата срещу Българския хелзинкски комитет

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и народният представител от Обединени патриоти Александър Сиди внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който настояват Прокуратурата да се самосезира по повод дейността на организацията Български хелзинкски комитет (БХК), предава news.bg.

Патриотите са категорични, че дейността на комитета е „антибългарска“ и настояват да се извърши проверка на финансирането на БХК – кой спонсорира БХК и дали финансиращият орган работи за други държави.
Поводът за сигнала до Цацаров е писмо от председателя на БХК Красимир Кънев до евроинституциите, в което се настоява да не бъде одобрена кандидатурата на България за домакин на Европейската агенция по лекарствата. Приемането на българската кандидатура щяло да доведе до нарушение на права на лица с различна сексуална ориентация.

Патриотите смятат тези действия за „антибългарски“. БХК също така нямали и логични основания за твърденията си. Джамбазки и Сиди са категорични, че страната ни трябва да получи седалище на Европейска агенция, както всички останали страни-членки.

В сигнала на патриотите се изисква още прокуратурата да провери дали Красимир Кънев нарушава българското законодателство и дали чрез своите действия противоконституционно работи срещу интереса на Република България. Патриотите също така запитват Цацаров дали Кънев следва да носи наказателна отговорност за нанасяне на материални щети в особено големи размери?

ВМРО внесе сигнал в прокуратурата срещу Българския хелзинкски комитет

cross.bg