ВНИМАВАЙТЕ С ПРИЛАГАТЕЛНИТЕ

Един мой професор преди време ми обясняваше, че прилагателните трябва да се употребяват много внимателно, защото с неподходящия им избор може една добра реч да я превърнеш в пълна недомислица. Тези дни отново се сетих за него, покрай изказванията на Министър-председателя Кирил Петков и днес – на Министъра на иновациите и растежа /все се каня да питам какво точно означават/ Даниел Лорер.

Вчера премиерът Кирил Петков говореше за „огромни напредъци“ а днес Министър Лорер – за „мощни инвестиции“. Не знам защо оставам с усещането, че прилагателните са неподходящи. Инвестицията може да бъде голяма, малка, средна, но чак пък мощна. Същото се отнася и за напредъка /това пък е едно съществително, за което употребата на множествено число е странна/. Напредъкът може да е голям или малък, но чак пък огромен и чак на стада…..усещането е за чужденци, които са научили българския език но не са го разбрали.

Още по-притеснително е когато възрастни мъже постоянно употребяват думите „огромен“, „мощен“ и т.н. Не се и съмнявам, че Фройд би имал какво да каже по случая. Вероятно в приложението Гриндър са по-наясно защо.

Елена Гунчева