Военният министър Димитър Стоянов съобщи тревожна новина

Той е категоричен, че това не е решение на проблема

Служебният военен министър Димитър Стоянов съобщи изключително тревожна новина.

Той обяви, че съществува реална опасност в следващите три-четири години да не можем да си носим сами бойното дежурство.
Това стана ясно по време на представянето на екипа и приоритетите в сектора.

Министърът на отбраната посочи като причина за това не само войната в Украйна, а и наложените санкции по отношение на ремонтите на руска техника и закъснението на договора за F-16.

„Остатъчният ресурс на самолетите МИГ-29 ни позволява да носим дежурство по еър полисинг до средата на 2023”, разкри той
Стоянов е предприел разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 двигателя на самолетите. „Това обаче не е решение на проблема”, категоричен е министърът.

Служебният военен министър е поискал информация от посолства на различни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с обучение на летателен и технически състав. След като тя бъде събрана, ще бъде представена в следващия парламент.

Стоянов определи като втори по спешност проект офертата за втория транш на F-16. Първи е придобиването на бойна техника за батальонна група. Според министъра по него трябва да се вземе отношение. „Може да го направим до конституиране на Народното събрание”, подчерта той.

В заключение заяви, че не планира извършването на промени в състава на министерството, освен ако няма доказани злоупотреби.
Източник: standartnews.com