„Воля“ няма да подкрепи вота на недоверие, Бойчев поздрави Цветанов за добре свършената работа

Партия „Воля“ няма да подкрепи вота на недоверие към правителството, което от БСП ще внесат в Народното събрание. Това съобщи зам-председателят на парламентарната група на левицата Жельо Бойчев. Именно той води работната група на БСП, която проведе разговори за внасянето на вота с другите парламентарно представени партии. Вчера той постигна договорка с ДПС вотът да бъде внесен след приключването на дебата за бюджета, а днес трябваше да се срещне и с представителите от партията на Веселин Марешки.

„Воля“ няма да подкрепят вота недоверие към кабинета. Приключихме втората среща по търсенето на подкрепа за инициативата вот на недоверие към правителството на Борисов. Не срещнахме разбиране за подкрепа на тази наша парламентарна инициатива. Разбират, че темата е важна за българското общество, но считат, че един вот за недоверие няма да помогне за решаване на проблема за борба с корупцията в България. ПГ на „БСП за България“ продължава да търси подкрепа. Ще търсим подкрепа за всички български граждани за тази наша инициатива за свалянето на правителството на ГЕРБ и Борисов от власт“, заяви Бойчев, цитиран от „Фокус“.

Попитан дали вотът на недоверие става обречен, Бойчев отговори, че той има важна цел. По думите му вотът определя ясно в българския парламент кой подкрепя правителството на Борисов и кой е опозицията.

„Това се вижда от всички български граждани. Вотът на недоверие по темата „Борба с корупцията“ поставя една разделителна линия кой иска истинска промяна, кой иска смяна на модела на управление на страната и кой е за запазване на това статукво, което продължава да ограбва всеки един български гражданин. Дебатът не е безсмислен. Напротив, този дебат тепърва предстои в българското общество. БСП има силата и волята да го води. От поведението на останалите можете да си направите изводите“, заяви Бойчев.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев заяви, че БСП счита, че борбата с корупцията е тема, която ощетява и касае всеки един български гражданин. По думите му това е разговорът за всеки лев, който не се събира в бюджета.

„Това е разговор за всеки лев, който продължава да се харчи по начина, по който го правят те на близките до тях. Това е голям разговор“, заяви Бойчев.

На въпрос как си обяснява промяната в позицията на ПП ВОЛЯ и тяхната подкрепа за бюджета на ГЕРБ, Бойчев отговори: „Поздравете Цветанов. Добре си е свършил работата“.

Темата коментира и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, който пък намекна за странна коалиция между БСП, ДПС, ВМРО и „Атака“.

„Ще гласуваме „Въздържали се“ по вота на недоверие, ако има идея за кабинет между БСП, ДПС, ВМРО и „Атака“ – да го кажат“.

Марешки поясни, че така „Воля“ ще покаже разграничаването си от формациите, управлявали България през всичките тези години.

„Ние като прагматици и професионалисти не можем да участваме в едно празно говорене. Темата за корупцията, картелите, контрабандата ние ще я изнасяме всеки ден пред всички медии. Не е необходимо да използваме такъв механизъм като вот на недоверие, за да си я изкажем в още един ден“, коментира Марешки.

„Не считаме за нормално сега – преди коледните празници и преди председателството на Европа, да се използва този парламентарен механизъм“, посочи Марешки.

Попитан какво се е променило от началото на парламентарния сезон, за да не искат вот на недоверие, Марешки каза, че нищо не се е променило.

„Всички тогава ни убеждаваха, че това е безсмислен ход, който нищо няма да допринесе. Ние подадохме ръка и казахме, че сме готови дори да участваме във вот на недоверие, ако е ясно какво следва и какъв е крайният изход“, каза той.

„Може би правителство между БСП, ДПС и „Атака“, и ВМРО? Виждате, че атаките към националистите са само по отношение на Валери Симеонов. Никой не атакува Каракачанов и Волен Сидеров. Ако идеята е да се направи правителство между БСП, ДПС, „Атака“ и ВМРО – да излязат и да го кажат“, посочи Марешки. Според него няма в момента критична маса от хора, които да искат предсрочни парламентарни избори.

cross.bg