Връх на глупостта

Ако някой иска да види на живо какво представлява днешна България – нека посети центъра на София и се полюбува на т.нар. Бронзова къща. Три месеца след като беше завършена и два месеца преди да бъде премахната, вчера тя бе и официално „открита“. Така и не стана ясно защо цялото това „мероприятие“ се случва точно сега. Инак символът на българското европредседателство и последвалото я австрийско е глътнал като разходи цели 300 000 евро, предоставени от спонсори и от австрийската страна, като фундаментът е дело на Столичната община. Е, имало средства за „усвояване“… За далеч по-важни социални проблеми у нас няма и стотинка, но за подобни „проекти“ се намират бали с пари.
Не знам струва ли си въобще да коментираме този истински апотеоз на глупостта, тази ярка доминация на рекета над обикновените хора. Легитимация на харчовете за вредни неща. За някаква естетическа стойност и дума не може да става. Но нека поне припомним, че мавзолеят, дето беше като бункер, го бяха вдигнали за 7 дни, а това хилаво скеле от кухи тръби го влачиха месеци.
Някой вманиачен културтрегер или политикан с „евроцивилизационен“ подход може да възрази, че народът е прост и не разбира от „модерно изкуство“. Но нека обясни тогава тази „инсталация“ към кого е насочена – за софиянци и гости на столицата от провинцията, за чуждите туристи или за начесване на нечие его?
Цялата ситуация около това уникално недоразумение е абсурдна и представлява тотална издънка на властите – и общински, пък и на държавата. А ако все пак помислят и решат да има някаква полза от железарията, най-добре да я раздадат на „братята“ след демонтажа – те поне ще спечелят нещичко, ако я предадат на вторични суровини. Но кой знае – може пък властта да има друга тънка мисъл – да я ползват за друг един мавзолей на сегашния пръв държавен и партиен ръководител, като му дойде времето.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

loading...