ВСЕ ПО-ШИРОКО ЗАД КУЛИСИТЕ: ВАРИАНТИ ЗА ЕКСПЕРТНО ПРАВИТЕЛСТВО

„Има такъв народ“ се отказа изцяло от своя проектокабинет.
Същевременно се разбра, че те няма да подкрепят когото и да било при мандатната въртележка.

Ще подкрепят само един човек – президента Румен Радев в президентските избори, за да бъде избран още на първия тур, заяви Слави Трифонов.

От президенството засега мълчат – нямат никакъв коментар, което подсказва, че може и да не са толкова възхитени от тази подкрепа.

Така второто действие от политическата трагикомедия, която тресе България от пролетта насам, започна да добива по-завършен вид.

Сега по правилата мандатът отива в ГЕРБ, а след това – в трета партия, която ще посочи Румен Радев по своя преценка.

ПРОГНОЗА:
Вероятно тази трета партия ще се опита да състави непартиен кабинет от експерти на базата на общото между програмните намерения на различните политически сили и в името на спасението на България, както ще го обявят.
.
ПРИЧИНИТЕ ЗА ОТКАЗА
.
1. кандидат-премиерът и някои кандидат-министри предизвикаха остра, но необявена публично реакция в ЕС. Снощи неофициално беше отправено предупреждение, че при такива лица с толкова „достойни“ биографии и липса на подписана програма за управление траншовете за България категорично ще бъдат спрени.
.
2. разчетът за китайско финансиране, заради което в състава на проектокабинета беше включен като кандидат-министър човек, който години наред е работил с Пекин, вкл. и по отпуснатите по времето на Бойко Борисов заеми за 2 милиарда, не доведе до резултат.

По моя информация скандалът с Българската банка за развитие (която беше основен път за тези пари, както навремето посочих в постове), е отказал чичко Си да работи толкова тясно с България. От друга страна Китай е много повече ангажиран със Сърбия и трябва да запази позициите си там. А от трета, на фона на изострената международна обстановка и пандемията Пекин започна да заделя все повече средства за вътрешни нужди, а не толкова за инвестиране в разни балкански политически мафии.
.
3. държащата се като слон в стъкларски магазин руска спецслужба, за която написах, започва да лъсва все по-ясно. А успехът на такива операции се крепи на тайната за тях, която започна да отлита като дим.

Освен това диктатът и силовите политически прийоми в Русия са си отколешна традиция и навик, така че поразиите от тези действия и наглостта им тук не бива да ви изненадват. Там все още изглежда си мислят, че приказката от отминалите времена „Курица не птица, Болгария не заграница“ (Кокошката не е птица и България не е чужбина) е напълно вярна.
.
4. Държавния департамент на САЩ положи немалко усилия в разговори с европейските си партньори да ги разубеди от подкрепа за такова правителство. За негов и наш късмет родният примитивизъм на политическа култура и деградацията на нашите елити му помогна в тази дейност.
Този външен разнобой в Запада и между Запада и Изтока е обяснението за многото варианти на проектокабинети, които се извървяха през тези дни.
.
5. тоталната морална и интелектуална деградация на българския елит се оказа ключова за провала. Мисля, че с основание посочих в пост, че нашенският шоумен Трифонов въобще не е украинския шоумен Зеленски – делят ги дълбоки бездни от обществени позиции до интелектуdлни възможности, от умна олигархична подкрепа до просташко-сарайна у нас. А и последиците от кървавият Майдан в Украйна и тези от родните протести са несравними по мощ, влияние и проектиране в бъдещето.
****
Така винаги става, когато някой не само те рисува, но заедно с това и рисува стълбата на успеха ти. Рано или късно или парчето тебешир свършва, или гъбата на международното по света и общественото разочарование у нас те избърсва от дъската.

Григор Лилов