ВТОРИ ПЛАН

Докато държавата се прави, че няма проблем със социалните работници и им хвърля по някой лев отгоре, но не и професионализъм и сигурност, бомбата със Стратегията цъка с пълна сила. Защото България е абдикирала от функциите си в социалната сфера, подхранвайки формалните проверки и отпускането на помощи. Да припомня, че в махалите социалните влизат като послушни регистратори и ако направят някой истински доклад, ги уволняват. Наистина държавата е делегирала всички социални услуги на неправителствени организации, някои от които със съмнителна компетентност, и наистина всички те са финансирани с грантове. Това не е задължително лошо. Но е единственото, което се осигурява у нас. Защо бюджетът намира милиарди за самолети, но не и милиарди за осмисляне на социалната дейност. Този въпрос го задавам като човек, който не вярва в торбалан и „норвежците, които искат да ни вземат децата.“ питам като човек, отразявал десетки казуси, в които са замесени социалните. В общия случай като наблюдатели.
Знам, че финансирането на програми по така наречения Норвежки механизъм, приключва догодина. Вероятно е да няма нови грантове и програми, ако правителството реши да угоди на протестиращите. Какво обаче има насреща?
Да не забравяме, че към днешна дата държавните социални проверяват само битовите условия и не задълбават в анализи на реалните условия, при които се отглеждат децата в риск. Помните, че дядото, подал сигнал, че внуците му са в риск, беше убит. А социалните се оправдаваха, че не могли да направят проверка, защото като ходили на адреса (от 9 до 17, в работно време), никой не им отворил. Междувременно полицията откри труп.
@Деница Сачева, хората от протеста срещу стратегията вярват, че новите правила ще ги застрашат, дори да са съвсем порядъчни родетели. Как ще успокоите събудените им страхове и какво истинско ще предложи държавната социална машина?
*тези размисли са провокирани от разговори с хора, които не са тролове или маши на пропагандата, а истински притеснени родители, за които темата е болезнена

Миролюба Бенатова

loading...