„Възраждане“ не хареса предложените от бъдещия кабинет реформи в правосъдието

Предложенията на бъдещия кабинет за реформи в правосъдната система не са направени достатъчно експертно, нито са разписани конкретно. Такава критика отправи депутатът от „Възраждане“ Петър Петров от парламентарната трибуна.

Изчетох внимателно споразумението. Очаквах да видя декларираните мерки и промени в съдебната част, но повечето неща бяха анализи, обсъждания, стратегии. За целите седем страници и половина за правосъдие, думата анализи се повтаря 14 пъти, думите обсъждания 7 пъти, каза той. Петров настоя, че НПО-та, които се вълнували от темата правосъдие, финансирани от чужди държави, също се вълнували от анализи и вероятно са написали текстовете в това споразумение.

С голяма изненада установих, че лицата, които са се подписали, че са участвали в преговорите, не видях сред тях експерти по отношение на наказателното правораздаване. Притеснен съм, че това е довело до липса на каквито и да е реформи и действия. За мен в част правосъдие е налице огромно непознаване на тази материя. Не може да се предлагат действия  без експертиза, категоричен бе той.

24chasa.bg