Вълна от недоволство след избора на Георги Георгиев за председател на СОС

Изборът на Георги Георгиев за председател на Столичния общински съвет предизвика редица остри реакции на общински съветници.

„Това е лоша новина за софиянци и ясен сигнал за скритите приоритети и цели на ГЕРБ до края на мандата на Общинския съвет! Георгиев е вносител на редица лобистки и съмнителни доклади в СОС като отпускането на още 5 млн. лв. за частния превозвач МТК и за „златните“ щандове за книги на пл. Славейков за 300к. Той наследи Орлин Алексиев (ковчежника на ГЕРБ в София по думите на г-жа Дончева) като председател на комисията по финанси и се твърди, че е един от неговите аватари в СОС. Неговият кариерен ръст е необясним – той командва цялата група на ГЕРБ в СОС, въпреки че е нов съветник. Това подсказва, че влиянието му идва извън Общинския съвет“ – коментира независимият съветник Борис Бонев.

Според него „Георгиев е арогантен, без да познава реалните проблеми на града. Председателят на СОС трябва да бъде разумна и безпристрастна фигура, а не партиен секретар или ковчежник“.

„Очевидно е защо бе отстранен Герджиков – явно не можа да свърши работата, която Борисов очаква в оставащите последни 2 години от управлението на ГЕРБ в София. След като загубиха националната власт, те държат на всяка цена да си подсигурят каналите за усвояване на софийска почва. Това е много лоша новина за София и софиянци. Това назначение ясно показва, че в следващите две години основните цели ще бъдат „усвояване“ като за последно и окопаване, вместо развитие. Целта на гражданите пък трябва да бъде да не им позволим да докарат София до фалит, както вече направиха с градския транспорт, и да оставят вредни дългосрочни договори и административен хаос!“ – коментира още Борис Бонев.

„Време е за протести“

„Днес мнозинството в СОС погази всички възможни правила, за да инсталира на мястото на Елен Герджиков нова пионка на Борисов – Георги Георгиев. И тъй като бях дълги години съдия и основните ми интереси и познания са в съдебната система, ще направя следната аналогия – ако Елен Герджиков приличаше на Сотир Цацаров, то Георги Георгиев ще бъде Иван Гешев в общината. Време е за протести. Време е столичани да залеят общината и да изхвърлят тези безскрупулни и арогантни типове“ – коментира и общинският съветник от „Демократична България“ Методи Лалов.

Хора от „опозиционната“ БСП в СОС са гласували Георги Георгиев да бъде председател на СОС.“Коалицията на софрата“ отново се прояви. Протест и изриване е решението, категоричен е Лалов.

„От дивана в Банкя“

По-рано днес групата на „Демократична България“ в СОС излезе с декларация, в която се казва: „След като Бойко Борисов вече не е министър-председател и няма на свое разположение зависимото 44-ото Народно събрание, е решил да третира съвета по абсолютно същия начин, налагайки своята недемократична воля и решавайки съдбата на бившия председател на СОС, както намери за добре от дивана си в Банкя. Това е унизително за гражданите на София и за представителите им в СОС“.

„Унизително е кметът на София и групата на ГЕРБ-СДС и патриотите, т.е. управляващите града ни, 12 години да изпълнявате поръчките и заповедите на Бойко Борисов. 12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на столицата, което прикрива далаверите на Борисов. Не е демокрация, когато един партиен лидер отстранява когото и да е на изборна позиция. София не може повече да е заложник на корпорацията “ГЕРБ”, на бездушното и некадърно управление, защото софиянци имат нужда от кмет и общински съвет, който да отстоява техните интереси и да има ясна визия за развитието и модернизирането на града ни и да управлява ясно и прозрачно бюджета на столицата“ – заявяват от ДБ.

Избран с 36 гласа „за“

Георги Георгиев бе избран за председател на СОС след тайно гласуване днес. „За“ кандидата, предложен от групата на ГЕРБ-СДС в СОС, гласуваха 36 общински съветници. Правото си на глас упражниха 44 общински съветници.

Досега Георги Георгиев беше председател на постоянната Комисия по бюджет и финанси към Столичния общински съвет.

Елен Герджиков, който заемаше председателското място в СОС от 2012 г., се оттегли по настояване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

https://offnews.bg/