Вълна от протести заля София

Вълна от протести на жители на различни квартали заля през почивните дни София. Хората излязоха на улицата да изразят недоволството си от състоянието на инфраструктурата, строителството, зелената система и транспорта.
Кметът Йорданка Фандъкова не се появи на протеста на съкварталците си от жк „Манастирски ливади-изток“, които се събраха близо до дома й, тъй като беше в чужбина. Те се събраха вчера заради лошата инфраструктура в района и се оплакаха, че в квартала няма нито една построена цялостно улица, детска градина, училище или обществена зелена площ. Те искат спешно да започне процедура за нов подробен устройствен план, който да регламентира адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и да се намерят терени, които да бъдат отчуждени за градини, училище, обществени зелени площи и паркинги. Те настояват и за въвеждане на еднопосочно движение по улиците, както и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ.
Ден по-рано възмутени столичани от район „Витоша“ блокираха „Симеоновско шосе“ отново заради лошата инфраструктура и липсата на диалог със столичното кметство. Те настояха да се спре строителството в района, а живота си в него сравниха с кошмар. В квартала няма и тротоари, детски площадки и училище, а интензивният трафик причинява замърсявания. В подкрепа на гражданите срещу свръхпрезастряването и бетонирането застана и омбудсманът Мая Манолова.
На пореден протест излязоха в събота и жителите на Владая. Те блокираха бул. „Цар Борис III“ при Александровския мост на няколко пъти за минути. Местните хора се борят повече от година за по-добро транспортно обслужване, но досега общината не е изпълнила всичките им искания. Последният им протест бе конкретно за поставянето на светофарна уредба на бул. „Цар Борис III“ и ул. „Мала кория“ и бул. „Цар Борис III“ и ул. „10-ти километър“ и премахването на изкуствените неравности. Сред исканията на местните е и изграждане на улично осветление във Владайското дефиле. Хората се зарекоха протестите им да продължават, докато общината не удовлетвори исканията им.
Няколкостотин души се събраха и в село Лозен, за да защитят гората си. Те приеха декларация с искане за 10-годишна забрана за извършване на сеч в Лозенската планина, освен на болни дървета. Да се вземат незабавни действия за справяне на проблема с корояда и възстановяване на разбитите горски пътища и чешми, се настоява още в декларацията. Според хората в района се извършва не санитарна сеч, а поголовна. „На горските стопанства не им пука за съдбата на гората, а техните шефове се возят с джипове за по 200 000 евро с четири деветки в регистрационните им номера, като мутри, коментираха недоволните жители на селото. Те заплашиха, че това е последният им мирен протест и ако не бъдат чути, ще блокират основните пътни артерии около селото.
„Лозен отдавна загуби доверието си в контролните органи. Грозни сечища, разбити пътища, пресъхнали чешми“, заявяват от инициативния комитет.
Последни на протест излязоха снощи жители на кв.“Лозенец“, които се обявиха против плановете за изграждане на 120-метров небостъргач в района им.

Жители на район „Витоша“ в София поискаха по-добра инфраструктура
Снимка фейсбук

4000 подписа срещу добива на газ в Добруджа

Над 4000 подписа са събрани вече срещу намерението за добив на газ в Добруджа, тече петиция и в интернет. Жителите на Генерал Тошево отново излязоха вчера на протест срещу инвестиционното намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от района.
С надути клаксони и форсирани двигатели стотици мотори и автомобили потеглиха от Генерал Тошево към село Кардам, където ги очакваха още недоволни. Те искаха да затворят половината от път 2-29, водещ към ГКПП „Йовково“, но от Агенцията „Пътна инфраструктура“ не им разрешиха, затова протестиращите решиха да се движат по пътя, без да спират. Така около 200 коли се включиха в протестното шествие, като колоната бе предвождана от полицейски патрул, следван от около 50 мотоциклета.
Целта на хората е инвестиционните намерения за добив на природен газ да бъдат преустановени. Предвижда се изграждането на 5 площадки и 41 сондажа. „Добруджа няма да се предаде“ е основното мото на протестиращите. Тази седмица продължават обществените обсъждания в селата от община Генерал Тошево с местното население и експерти от фирмата инвеститор.
На 28 октомври се очаква нов протест и блокиране на същия път, организиран от земеделците в областта.

Шествие направиха вчера жителите на Генерал Тошево
Снимка Дарик

Резултат с изображение за софия некачествен ремонт

http://duma.bg