В гетата крадат вода за 5 млн. лева, във „Филиповци“ има само три абоната

Годишните кражби на вода в двете софийски гета „Филиповци“ и „Факултета“ възлизат на над 5 млн. лв. Това обяви на пресконференция в централата на ВМРО Карлос Контрера, общински съветник.

Той оповести данните въз основа на официални документи, депозирани от „Софийска вода“ в КЕВР. Така във въпросните гета потъвали около 3 млн. кубика на година. Официални данни ще бъдат поискани и за други квартали на София, където има концентрация на незаконно строителство, какъвто е районът на Виетнамските общежития.

„Там, където процъфтява незаконното строителство, кражбите се увеличават“, констатира Контрера. От ВМРО констатират още, че ако в София картината е такава, вероятно тя е подобна и за останалите райони в страната, където загубите на вода варират между 50% и 60%. Амбицията е да се направи подробен анализ в цялата страна на държавно ниво.

Така във „Филиповци“ кражбите на година възлизат на 1, 2 млн. куб. м., а във „Факултета“ – 2, 8 млн. куб. м. Във „Факултета“ едва 3% от населението заплаща това, което потребява, а освен това циганите там консумирали двойно по-голямо количество.

От ВМРО виждат решение на проблема с премахване на незаконните постройки. Така във „Филиповци“ има регистрирани три абонати.

От ВМРО са категорични, че със сметките за неизрядните платци се натоварват обикновените граждани.

Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че вода се потребява, не се плаща, за една нощ във Филиповци били изпочупени всички три хиляди водомера, които били поставени от оператора. Освен това Джамбазки констатира, че се оказва политически натиск върху оператора – да не спира водоподаването към въпросните гета, за да не се буни населението.

Той определи като „нахалство“ намерението на КЕВР да одобри ново повишаване на цената на водата от Нова година. Джамбазки посочи, че са изпратили сигнали до абсолютно всички институции, имащи отношение към незаконното строителство.

„Това е чиста дискриминация по етнически произход – едните плащат, а другите не въз основа на произхода си“, настоя Джамбазки. Можело да се стигне и до искове срещу общината и държавата – за неизпълнение на определени функции. Юлиан Ангелов, народен представител от ВМРО констатира, че въпросните гета са като вид свободна, безмитна зона за търговия.

Той настоя, че кражбата на вода или електроенергия трябва да бъдат криминализирани.

„Надявам се след като цялата картинка излезе наяве – Столична община, Софийска вода и НС да приемат съответните действия, за да се прекъсне това нещо, което се случва вече две десетилетия“, посочи Ангелов.

ИЗВЪНРЕДНО! Общинският съветник на ВМРО Карлос Контрера изригна: В гетата крадат вода за 5 млн. лева, във "Филиповци" има само три абоната

http://pik.bg