В окопа

Затънали до гуша в корупционни скандали и схеми, в безочливи конфликти на интереси, които излизат на бял свят, от ГЕРБ настойчиво търсят отдушници, с които да пренасочат и отблъснат общественото недоволство. Никак не е случайно, че точно сега, когато лъсват най-големите им престъпни далавери като например пробивът на акцизната система БАЦИС, управляващите решиха да „изнасилват“ морала, вярата и традициите на българина с Истанбулската конвенция и „третия пол“. Борисов и обкръжението му са наясно, че тази твърде чувствителна за нацията ни тема ще възпламени спорове и ново разделение, които ще отвлекат вниманието на хората от кражбите и поскъпването на живота, както и от неспособността на властта да ги ограничи.
Същият креслив ефект е търсен и по отношение на новия учебник по история за Х клас. Защото няма как пълното профанизиране на фактите и оскверняването на истината да не предизвикат вълна от възмущение. Този открит реверанс към полуживата „автентична десница“ е обясним – ГЕРБ отчайващо се опитват да я реанимират, защото един Симеонов вече не е надеждна патерица. В оборот отново са пуснати познатите мантри за „мрачния комунизъм“, лагерите, диктатурата и прочие политически дъвки, с които се надяват народът да „попасе трева“ и отвеяно да забрави за влошаващото му се всекидневие и отъняващия му джоб. И поскъпването на тока, и стоките от юли. Докато те, недосегаемите там горе, продължават да обслужват чуждия интерес, да лобират в полза на монополи, да вдигат цените и да задълбочават мизерията.
Случайно ли е например, че ведомството на Горанов продължава упорито да крие отчета на приходните агенции? А какво съдържа протоколът от заседанието на комисията за контрола върху тях? Вярно ли е, че там има доста нелицеприятни тревожни данни, изнесени от главния прокурор, които потвърждават опасенията на левицата за създадена „заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната“? Сериозни въпроси, на които властта отвръща с оглушително мълчание и не дава отговори. А утре ще плащаме ние!

Валентин Георгиев

http://duma.bg