В София продават вода за 2 лв., а струва само 4 стотинки

БСП организира протести срещу поскъпването на цената на водата в 14 града, а днес в 10,30 часа пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която решава за повишението.
Припомняме, че 19 минути многократно писа за необоснованото поскъпване, както и за предстоящите увеличения на цената с ДДС:
В София – 9.5% и ще стигне до 2.36 лв./куб.м., Смолян – 4.5% и ще стигне до 2.35 лв., Пловдив – 2.9% – до 2.20 лв., Варна – 2.7% и става до 3 лв цената, Силистра 6.5% до 3.29 лв, Кърджали 2.8% до 2.43 лв., Русе – 6.2% до 2.78 лв., Перник – 5.8% – 2.29 лв., Монтана – 6,4% – 2.89 лв., Шумен – 3% – 3.32 лв., Сливен – 2.05% – 2.50 лв, Бургас – 8.7% – 2.77 лв, Ямбол – 20% – 2.78 лв, Враца – 13% – 3.09 лв.
„ 1 кубик вода от язовир Искър струва 4 стотинки. На софиянци се продава за 2 лева и искат сега да увеличат още цената”, заяви по тв Евроком политологът Минчо Христов и добави: „КЕВР е вопиющо нагла, а софиянци, според Световната банка, може да издържат цена на водата към 9-10 лева, без да вдигнат бунт”. Според него цената на водата е толкова висока, понеже загубите на много места са 60 и повече процента.
„Концесионерът има интерес от повече загуби, защото хората ограничават заради високата цена потреблението, но това не се отразява на печалбите”, каза още Христов.
Политологът коментира, че има просто решение и той е депозирал в деловодството на Народното събрание кратък закон, в който се казва, че водните дружества не могат да калкулират в цената повече от 20 % загуби. В Западна Европа загубите са около 10 сто, поясни Христов и още:
„Ако този закон бъде приет, цената на водата в София ще падне автоматично наполовина”.
Напомняме, че омбудсманът Мая Манолова обяви, че дава на прокуратурата готвените от КЕВР нови цени на водата.
Председателят на регулатора Иван Иванов заяви, че не може да коригира цените, тъй като те са заложени в 5-годишните бизнеспланове на ВиК дружествата и са съобразени с инфлацията.
„Тъй като нямам право да атакувам това решение на КЕВР пред съда, а ще сe обърна с молба към прoкуратурата да протестира цената на водата. Установихме нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на монополните ВиК асоциации, зaигравка с числа, манипулативно използване на периода и числата на инфлацията и на другите компоненти“, заяви Манолова.
„Позицията на БСП от 1999-та година е неизменна срещу грабителската концесия на Софийска вода. За втори път тази година ни се предлага повишаване на цената на водата срещу обещания за инвестиции, след като една трета от София е без канализация, качеството на водата е на ниско равнище все още, загубите на водата са около 50%, а това е ангажимент на концесионера“, коментира Калоян Паргов от софийската организация на БСП. Той призова всички да се включат в организирания от левицата протест срещу увеличението на цената на водата в страната и в София.

http://19min.bg